Diksmuide wil haar bijnaam als boterstad opnieuw meer glans geven. Dit Diksmuids streekproduct moet voor haar opnieuw in de kijker geplaatst worden. Daarom doet ze een oproep aan de Diksmuidse horeca om op haar tafels de voorverpakte kleine botervlootjes te vervangen door Diksmuidse boter. Zo kan de Diksmuidse horeca uitgroeien tot de ambassadeur van de Diksmuidse boter. Hoe dit plan concreet zal uitgewerkt worden, dat kon burgemeester Lies Laridon nog niet meegeven op de jaarlijkse info-avond voor de Diksmuidse toerisme-ambassadeurs. Wel komt er al een proefproject als een rondje van de boterstad op de volgende Boter- en Kaasfeesten op pinkstermaandag.

Tot voor de eerste wereldoorlog werd er aan de zuidkant van de Grote Markt boter verhandeld. Maar na de oorlog is ook de vooroorlogse botermarkt, die reeds tanend was, verdwenen in Diksmuide. Er kwam nog een kleine heropflakkering omstreeks 1919 maar toch kwijnde de vroegere botermarkt weg volgens Herman Demoen, in zijn naslagwerk “Het Diksmuidse van toen”.
In de twintiger jaren van de vorige eeuw werd nog een poging ondernomen om de legendarische botermarkt nieuw leven in te blazen met de bouw van een boterhalle. Maar het tij kon niet meer gekeerd worden, de melkerijboter had de legendarische Diksmuidse boter verdrongen. De boterhalle werd een feestzaal die inmiddels is afgebroken. Toch is de Diksmuidse boter niet helemaal verdwenen

Zo wordt er de jongste decennia steeds meer opnieuw op landbouwbedrijven boter gemaakt. En deze wordt niet alleen in winkels of op de hoeves zelf aangeboden. Ook op de zaterdagse boerenmarkt kan men Diksmuidse boerenboter rechtstreeks van de producenten kopen. En ook bij de Diksmuidse bakkers worden boterkoeken met .. boter gebakken waar dit bij industriële variant met margarine is.
Door nu ook in de horeca-zaken de plastiek botervlootjes te vervangen door schijfjes echte Diksmuidse boter, wil Diksmuide nu tonen dat haar naam van boterstad nog steeds meer is dan louter folklore. Maar hoe ze dat concreet zal invullen, daarover wil Diksmuide pas later berichten. (DLD)

De Diksmuidse toerisme-ambassadeurs die bij de start van het nieuw seizoen door het stadsbestuur werden ontvangen in de Vier Seizoenen, de ontvangstzaal in de voormalige kerk van Lampernisse.