In Diksmuide wordt het openbaar leven al gevolgd met ondermeer camera’s in diverse centrumstraten maar ook via de politiecamera’s op de invalswegen. Daarnaast kunnen ook de trajectcontroles aan nummerplaatherkenning doen. Verder wordt in het centrum op vier punten de drukte gemeten waarbij men ondermeer een onderscheid kan maken tussen regelmatige bezoekers en nieuwkomers. En straks wil men in Diksmuide ook het elektronisch betaalverkeer meten. Maar Diksmuids burgemeester Lies Laridon onderstreept dat men met al deze data geen persoonlijke gegevens verzamelt.

Diksmuide wil om diverse redenen nog verder investeren in haar controle-infrastructuur. Zo mogen er van burgemeester Lies Laridon nog meer camera’s in het straatbeeld komen om het onveiligheidsgevoel te laten verdwijnen. Daarnaast wil men de komende jaren nog meer data verzamelen die bijkomende info kan geven aan de detailhandel. Op vandaag wordt de drukte al gemeten op vier punten in het centrum : bij de dienst toerisme op de Grote Markt, aan de IJzertoren, op de hoek van de Wilgendijk met de Generaal Baron Jacquesstraat en op de Grote Markt ter hoogte van bistro De Mane. Daarbij kan men, ook al verzamelt men geen persoonlijke gegevens, aan de hand van de aanwezige gsm’s wel meten of het om terugkerende of nieuwe voorbijgangers gaat. Deze gegevens kunnen volgens burgemeester Laridon gebruikt worden om ondermeer het parkeerbeleid en de mobiliteit in de kern te evalueren en te verbeteren. Daarnaast wil men ook de handelaars ondersteunen met bruikbare data. Wellicht moet in dat kader ook de meting van het elektronisch betalingsverkeer gezien worden.
Maar reeds in 2021 keek de Diksmuidse gemeenteraad met argusogen naar deze investeringen in controle-infrastructuur.

Aanleiding was toen de groeiende aanwezigheid van camera’s in de Diksmuidse straten. Overigens kwamen deze er zonder goedkeuring van de gemeenteraad die ook al geen meerderheid had voor deze cameraplannen die toen gelinkt werden aan de buitenlandse dienstreizen van burgemeester Laridon naar ondermeer China. Daar maakte ze kennis met een weliswaar reeds veel verder gevorderd camera-systeem. Toch vreesde toen reeds de gemeenteraad dat dit zou leiden tot de inperking van de privacy van de Diksmuideling. Ondanks deze kritiek sterkte het recent stijgend onveiligheidsgevoel burgemeester Laridon opnieuw om de raad te vragen bijkomende camera’s in overweging te nemen.
Wellicht kan het reeds in 2021 door raadslid Jonas Debaillie gevraagd debat rond de Diksmuidse investeringen in deze controleinfrastructuur alsnog vanonder het stof gehaald worden en uitgebreid worden naar alle data die Diksmuide verzamelt. Centrale vraag zal wellicht zijn welke verschillende gegevens er verzameld worden en waarvoor ze niet alleen vandaag, maar vooral ook in de toekomst kunnen gebruikt worden indien personen met minder goede bedoelingen er inzage in krijgen. (DLD)