De twee torengebouwen van de voormalige bloemmolens (foto archief) hebben sinds enkele maanden een nieuwe eigenaar.  Dat nieuws raakte pas nu bekend.  De NV Steenbeheer, een projectontwikkelaar uit Harelbeke heeft de gebouwen gekocht van Immo Dixmuda van de groep Desimpel.  Deze laatste was al vele jaren op zoek naar een gepaste koper die men nu heeft gevonden in Harelbeke.  Dimitri Naesens, gedelegeerd-bestuurder van de NV Steenbeheer, stelt iets creatiefs te willen doen met dit industrieel complex in het centrum van Diksmuide .  Maar echte concrete plannen heeft hij naar zijn zeggen op vandaag nog niet.

De gebouwen van de voormalige bloemmolens aan de boorden van de Handzamevaart staan al geruime tijd leeg.  Toen de Diksmuidse bloemmolens in 1996 werden overgebracht naar een nieuw complex op het industrieterrein Heernisse, werd het hele domein verkocht.  Het omliggende industrieterrein werd een woonerf, Hof ter Bloemmolens.  De torens zelf zouden onderdak bieden aan het toen prestigieus museum Westoria die enerzijds de ontstaansgeschiedenis van de Westhoek bracht en anderzijds het leven toonde van de graankorrel die eindigt in het dagelijks brood.  Intussen was het gebouw van deze industriële maalderij wel beschermd, samen met alle machines en de historische uitrusting die er nog stond.  Voor het agentschap Onroerend Erfgoed  had het complex immers een grote industrieel-archeologische waarde.  Mede door deze bescherming werd in de periode 2001-2006 meteen ook 80 % van het restauratiebedrag, die het complex moest ombouwen tot het museum Westoria, gesubsidieerd.  Bij deze restauratie kwam er tussen beide torens een passerelle, een reconstructie van het tussenvolume met een filmzaal, een inkomvolume en burelen en de conservatie van de machines.  Maar intussen is het reeds meer dan 10 jaar geleden dat Westoria zijn deuren moest sluiten.  Het was lang uitkijken naar een nieuwe herbestemming voor dit gebouw.  Dat kreeg echter intussen wel te kampen met met waterinsijpeling door achterstallig onderhoud.

Maar nu zou er dus een nieuwe episode kunnen aanbreken voor deze gebouwen.  De nieuwe eigenaar houdt vooralsnog alle opties open voor een herbestemming.  Wel heeft hij terzake al enige ervaring want ook in Harelbeke heeft hij een oude vlasfabriek omgebouwd tot een nieuw bedrijvencentrum.  Ook voor de Diksmuidse bloemmolens zou een bedrijvencentrum tot de mogelijkheden behoren.  Maar ongetwijfeld zal dan ook opnieuw rekening moeten gehouden worden met de wensen van het  Agentschappen Onroerend Erfgoed dat alvast het tussenvolume wil behouden zien.  Verder stelde zij eerder ook dat beide gebouwen met elkaar moeten verbonden blijven zodat een afsplitsing van bepaalde delen alvast geen optie is.  Tenslotte zou één silo die zich nog in de gebouwen bevindt, ook moeten behouden blijven zo stelde het agentschap nog een jaar terug.  Vraag is uiteraard of rond deze eisen van het agentschap enige speelruimte bestaat.  Bijkomend probleem dat zich wel stelt indien men gaat voor de piste van een bedrijvencentrum is dat men dan wel bijkomende parkeerplaatsen moet creëren.  Maar volgens Dimitri Naesens heeft hij al gesprekken gehad met verschillende partijen waaronder het Diksmuids stadsbestuur om verschillende opties af te wegen naar hun mogelijkheden.  Van zodra er meer duidelijkheid komt omtrent de nieuwe herbestemming van deze gewezen industriële gebouwen, die nog altijd mede-bepalend zijn voor de Diksmuidse skyline, dan zal hierover uitgebreid gecommuniceerd worden.  (DLD)