De herfst komt eraan, Diksmuides fiets- en wandelrijk is bijna uit want op zaterdag 4 oktober is er de laatste mogelijkheid om op fietstocht te gaan langs Vlaamse Velden en op zondag 5 oktober kan men nog een laatste keertje wandelen door het IJzerfront van Kaaskerke.  Daarna is Diksmuides fiets- en wandelrijk uit … tot volgend jaar?

Zowel Fietsrijk als Wandelrijk staan dit jaar in het kader van, hoe kan het ook anders, de 100-jarige herdenking van de 1ste wereldoorlog.  In de nasleep van de Eén-serie “In Vlaamse Velden” treden fietsers, onder begeleiding van een Westhoekverteller, in de voetsporen van een Belgisch frontsoldaat.  Over een afstand van 26 kilometer worden niet alleen 2 opnamelocaties bezocht, tijdens stops leren de deelnemers ook heel wat bij over het frontleven en de rol van het landschap tijdens de eerste wereldoorlog.  Daarnaast kan men nog proeven van de Diksmuidse IJzerbol en men krijgt een fietsroutekaart.  Deelname is 8 Euro per persoon.  Men start op zaterdag 4 oktober stipt om 14 uur aan de dienst toerisme op de Grote Markt, de terugkomst is voorzien om 18 uur.

Aan Wandelrijk kan men een laatste maal deelnemen op zondag 5 oktober.  Men wordt hiervoor om 14 uur verwacht aan de kerk van Kaaskerke.  Een tocht van 6 kilometer leidt de deelnemers langs Oud-Kaaskerke en het Stiltepad met zijn hoeve-ruïne (foto) naar de IJzerdijk.  Vandaar gaat het naar de Dodengang met zijn heringericht bezoekerscentrum en de even verder gelegen site van de petroleumtanks.  Deze wandeling die zo’n 4 uur duurt brengt de deelnemers uiteindelijk terug naar Kaaskerke.  De deelname aan Wandelrijk is gratis. (DLD)