Bij de komende riolerings- en herinrichtingswerken in de Vaartstraat, het Italiëplein, de Halve Maanstraat en de Generaal Baron Jacquesstraat (ontwerp foto), zal Diksmuide een bereikbaarheidsadviseur inzetten.  Hiermee is Diksmuide ingestapt in het pilootproject “bereikbaarheidsadviseur” dat kadert in het groter project “kernversterkende maatregelen”.  In Vlaanderen zijn voor dit project drie steden geselecteerd: Lier, Oudenaarde en Diksmuide.  En zijn dat niet net 3 steden waar de markt volledig wordt heraangelegd.  Met dit project, dat wordt opgezet in samenwerking met Unizo en met subsidies van het Agentschap Ondernemen wil men bij deze omvangrijke werken komen tot een betere communicatie tussen de lokale overheid en de handelaars.

Op vandaag blijkt een ondernemer of handelaar nood te hebben aan tijdige en duidelijke communicatie. Nu is deze vaak te beperkt, te algemeen en niet op maat.  Daarenboven verschillen de behoeften van ondernemers naargelang de aard van de activiteiten, de ligging en de omvang van de werf of het evenement.  En bij hinder blijkt er vaak te weinig en te laat overleg tussen een lokale overheid en de handelaar.  Ook blijkt de behoefte voor de ondernemers en handelaars onderschat te worden.  Er is dan ook nood aan een specifieke begeleiding voor en tijdens de hinder bij werken of evenementen.
Diksmuides bereikbaarheidsadviseur moet dan ook zorgen voor een goede communicatie en informatie.  Daarbij moet een analyse gemaakt worden van de behoeftes van de ondernemers en handelaars enerzijds en van de stad anderzijds.  Dat moet leiden tot een bereikbaarheidsadvies.
Bij dit project wil Diksmuide een aanspreekpunt creëren voor zowel de stad als de ondernemers en handelaars.  Die bereikbaarheidsadviseur moet de brug vormen tussen stad, ondernemer en handelaar, en de aannemer.  Er moet een aanspreekpunt zijn voor zowel dringende, als voor niet-dringende vragen, opmerkingen en suggesties.  Daarnaast moet er ook advies zijn voor omleidingen, bebording en fasering.  Tenslotte moet er ook mogelijkheid zijn tot het bijwonen van informatie- en werfvergaderingen, naast pro-actieve bezoeken aan de handelaars.

In afwachting dat de structuur voor de werking van de bereikbaarheidsadviseur duidelijk is uitgetekend, kan men voor al zijn vragen rond de openbare werken in het centrum terecht bij de communicatiedienst via communicatie@stad.diksmuide.be. (DLD)