Met het heraanleggen van de Grote Markt wil Diksmuide er ook voor zorgen dat haar inwoners er minder vallen.  Via de vlakkere verbindingsbanen kunnen de wandelaars er de kasseien, die er verplicht moeten blijven liggen van de diensten Onroerend Ergoed, ontwijken.  Maar tijdens de week van de valpreventie, die loopt van 24 tot 30 april, zet het Sociaal Huis van Diksmuide nog andere activiteiten op die allemaal hetzelfde doel hebben : het sensibiliseren van 65-plussers over het thema vallen zodat men valvrij door het leven kan stappen.

Tijdens de maandagmarkt komt allereerst Samana’s valbus langs. Dat is een reizende tentoonstelling waarin mensen valrisico’s ontdekken en tips krijgen om valvrij door het leven te gaan. Om dit laagdrempelig te houden kunnen bezoekers van de wekelijkse markt er dan ook geheel vrijblijvend een kijkje nemen.
Op maandag 24 april is er in LDC Ten Patershove ook de infosessie “Hoe blijf je zo lang mogelijk gezond en fit thuis wonen”?  Deze is gericht op mantelzorgers en ouderen. Tussen 14 uur en 16.30 uur krijgt men tips om het valrisico te verkleinen.

Op donderdag 27 april organiseert het Sociaal Huis verder van 10 uur tot 11 uur een sessie stoelaerobic. Bij aerobic komt het erop neer de spieren te oefenen om de gewrichten lenig te houden. Bij stoelaerobic worden de oefeningen gedaan op en rond de stoel. Voor stoelaerobic kan men terecht in het cafetaria van WZC Yserheem.
Ook op donderdag 27 april kan men om 11 uur naar de sessie huishoudgym.  Wie geen tijd of zin heeft om naar de sportclub te gaan, kan immers ook thuis in het huishouden aan gymnastiek doen.  Tijdens de sessie huishoudgym die doorgaat om 11 uur in OC Woumenhof te Woumen leert men hoe men anders kan denken over huishouden doen. Kuisen zal nog nooit zo leuk geweest zijn, zo belooft men toch.  De sessie duurt tot 12 uur. Wie wil kan om 12 uur iin ’t Woumenhof ook aansluiten voor een maaltijd (€ 6) in het dorpsrestaurant. Inschrijven voor de sessie huishoudgym en/of de maaltijd is noodzakelijk.

Alle activiteiten rond valpreventie worden gratis aangeboden. Inschrijven is wel noodzakelijk (uitgezonderd voor de valbus). Men kan zijn aanwezigheid voor de activiteit(en) en eventueel de maaltijd doorgeven telefonisch via 051 79 32 80, per mail via tenpatershove@diksmuide.be of langsgaan in het dienstencentrum Ten Patershove.(DLD)