Nu de werken voor de heraanleg van de Grote Markt zijn gestart, rijzen er ook vragen rond de terrassen van de verschillende horeca-zaken.  Kunnen zij blijven in hun huidige vorm?  Onafhankelijk raadslid Mieke Van Robaeys vroeg op de voorbije gemeenteraad of er reeds een nieuw terrasreglement is uitgewerkt dat meer duidelijkheid zal bieden aan de horeca-uitbaters.  Volgens schepen Bieke Moerman (SP.a-open) is er al een voorstel. Maar vooraleer dit definitief kan goedgekeurd worden door de gemeenteraad wordt eerst nog het advies gevraagd aan Ruimte Vlaanderen, de Gecoro (de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening) en, jawel, de diensten van Onroerend Erfgoed.  De Grote Markt is immers beschermd als stadsgezicht.

De terrassen, die nu werden weggehaald in het kader van de komende werken, zullen nog kunnen teruggeplaatst worden.  Op voorwaarde echter dat de constructie dezelfde is als voor de werken.  Enig verschil is dat er voortaan geen terrasvloeren, zoals die bestonden aan de horeca-zaak Nikolaas, meer mogen gelegd worden.  Deze terrasvloeren zouden immers een beletsel zijn voor de veiligheid van de gasleidingen die eronder zullen liggen.
Maar indien er nieuwe terrassen komen, dan wel oude worden vervangen, dan wil men deze een meer uniforme uitrusting geven.  Zo zal de kleur van een constructie, die bestaat uit losse elementen gemetalisseerd grijs zijn terwijl de kleur van de schermen en zeilen zeildoekkleur wordt.  De naam van de uitbating wordt dan vermeld in zwart of grijze tint.  Bij vaste constructies is een vaste overkapping van het terras niet verplicht.  Komt die er toch, dan moet deze bestaan uit glas zodat het zicht op de gevel behouden blijft.  Zijdelingse windschermen zullen bestaan uit klaar glas in een aluminium of houten frame met een beperkte hoogte van 1,6 meter waarbij het onderste vast gedeelte 80 centimeter hoog mag zijn. Ook vooraan kunnen er dergelijke windschermen geplaatst worden.
Tenslotte zal er ook de mogelijkheid geboden worden om een terraszone te voorzien tegen de gevel en vervolgens een open voetgangerszone te laten.  Het terras kan dan in zijn tweede gedeelte verder gaan op het marktplein.  (DLD)