Diksmuide heeft vorige week niet alleen de tarieven van lokale belastingen en retributies aangepast, tijdens de OCMW-raad werden ook de prijzen voor het gebruik van het wassalon en de douche in dienstencentrum Ten Patershove aangepast. Maar dat de prijs voor het nemen van een douche van 1 euro naar 3 euro gaat, deed bij Vooruit-raadslid Kurt Vanlerberghe vragen rijzen. Omdat deze douche vooral gebruikt wordt door mensen in hoge nood die zonder comfort leven, zou Diksmuide voor hem enig mededogen aan de dag moeten leggen en de doucheprijs niet moeten verdrievoudigen maar gratis maken. Maar voor schepen Katleen Winne (Idee Diksmuide) moeten mensen die het echt moeilijk hebben zich eerst melden bij het Sociaal Huis waar ze dan voor meer dan een douche kunnen geholpen worden.

Het gebruik van de douche in Ten Patershove is bedoeld voor de Diksmuideling die tijdelijk of voor lange tijd geen gebruik kan maken van een douche bij hem of haar thuis. Voor het gebruik moet men wel eigen handdoeken en wasgerief meebrengen. Werd voor het gebruik van deze douche tot de aanpassing 1 euro gevraagd, vanaf 1 januari wordt dit dus 3 euro. Met deze forse prijsstijging wil men misbruik voorkomen. Men vreest immers volgens schepen Winne dat met de stijging van de energieprijzen iedereen er zou komen douchen.
Maar voor raadslid Vanlerberghe moet Diksmuide op dit vlak toch een zeker mededogen tonen. Ook mensen in nood maar ook zwervers, vluchtelingen of Diksmuidelingen die van een minimuminkomen moeten leven en wonen in een woning zonder minimaal comfort en voor wie iedere euro uitgeven er één te veel is, moeten ook de nodige hygiëne aan de dag kunnen leggen. In plaats van de doucheprijs te verdrievoudigen zou hij deze dus gratis maken.

Maar voor schepen Winne zullen mensen die het echt nodig hebben nog steeds een douche kunnen nemen zonder dat ze hiervoor 3 euro moeten betalen. Ze maakte zich op de zitting sterk dat de sociaal werkers deze mensen zullen helpen en doorsturen. Mensen die het echt moeilijk hebben zijn immers niet gebaat met een douche alleen. Zij komen volgens de schepen beter langs bij het Sociaal Huis waar ze zullen geholpen worden.
Ook de prijzen voor het gebruik van het wassalon stijgen. Waar men voorheen voor een kleine was en drogen 3 euro betaalde en voor een grote mand 4 euro, wordt dit voortaan 5,50 euro voor 1 gevulde wasmachine. Voor het strijken wordt voortaan 2,5 euro gevraagd per begonnen half uur. Voorheen was dit 2,50 euro voor alle was. Het wassalon is bedoeld voor Diksmuidelingen vanaf de leeftijd van 60 jaar die moeilijkheden ondervinden om de was zelf te doen en voor mensen die worden doorverwezen door de sociale dienst van het Sociaal Huis. (DLD)