Omdat alle kinderen, ook deze uit gezinnen met een laag inkomen, het basisrecht van onderwijs moeten hebben, reikt Diksmuide sinds het schooljaar 2011-2012 onderwijscheques uit om de financiële last van de schoolfacturen voor deze gezinnen te verlichten.  Toch moet men vaststellen dat de doelgroep maar voor een deel bereikt wordt.  Zelfs toen in 2013-2014 deze onderwijscheques werden overgeheveld naar het Sociaal Huis van het OCMW werden nog altijd “slechts” onderwijscheques uitgereikt voor 124 leerlingen.  Te weinig als men weet dat Diksmuide 228 gezinnen telt met een verhoogde tegemoetkoming.  Dat betekent dat 64 procent van de rechthebbenden deze onderwijscheques mislopen.  Daarom zullen vanaf het schooljaar 2015-2016 gezinnen met een verhoogde tegemoetkoming deze onderwijscheques niet meer moeten aanvragen maar zal het OCMW ze zelf laten weten dat hun onderwijscheques klaar liggen in het Sociaal Huis.  Met deze wijziging wil Diksmuide dat alle voorziene onderwijscheques bij de rechthebbenden terecht komen.

Met deze bijdrage via onderwijscheques wil Diksmuide kinderen uit gezinnen die het moeilijk hebben gelijke onderwijskansen geven.  Want gelijke onderwijskansen vormen nu eenmaal de poort voor een betere toekomst.  Daarom is het nodig dat het volledig budget voor de onderwijscheques wordt gebruikt.  Indien alle rechthebbenden de onderwijscheques zouden gebruiken waar ze recht op hebben, dan zou dit voor Diksmuide een uitgave betekenen van 30.820 Euro.  Op vandaag werd echter maar voor 12.350 Euro aan onderwijscheques uitgereikt.
Allereerst wil men voortaan de administratieve rompslomp van een aanvraag weglaten en de cheques klaarleggen voor de doelgroep.  En men wil nog een stap verder gaan want wanneer op de uitnodiging om de cheques af te halen niet wordt gereageerd dan zal een medewerker van de welzijnsdienst ten huize langsgaan.  Op die manier wil men meteen ook verdoken armoede opsporen en ervoor zorgen dat de onderwijscheques hun doelgroep bereiken.
Verder wordt het systeem voor studenten in het hoger onderwijs aangepast.  Daarom wordt ook het forfaitair bedrag voor deze studenten geschrapt omdat er op vandaag onvoldoende zicht is op het gebruik van dit forfait.  De onderwijscheque mag geen blinde cheque zijn die niet gebruikt wordt om schoolkosten te dekken.  Studenten uit het hoger onderwijs zullen een aanvraag kunnen indienen via het bijzonder comité van het OCMW.  Zo zal de toegekende financiële tussenkomst voor de correcte doeleinden gebruikt worden.  De welzijnsdienst zal ook hier instaan voor de begeleiding. (DLD)