Tijdens het weekend raakte het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen rond de betwiste kapvergunning voor 32 bomen op de industriezone Heernisse bekend. De rechter moest oordelen of er bomen in dit, weliswaar privaat gedeelte van het park aan de achterzijde van het Esenkasteel, mochten gerooid worden. Uiteindelijk besliste de rechter dat deze kapvergunning niet rechtsgeldig is. (eDiksmuide 13.04.2024). Maar Diksmuids schepen Marc Deprez, die nochtans bevoegd is voor milieu maar ook voor het verlenen van deze kapvergunning, betreurt deze uitspraak. Voor hem moet iedereen vrij kunnen beschikken over zijn eigen “hebben en goed”.

Erkent de Diksmuidse schepen deze rechterlijke uitspraak, het arrest heeft hij naar zijn zeggen gelezen met veel verbazing, verwondering en ongeloof. Hij wijst er in een reactie op dat deze bomen in een gebied voor milieubelastende industrie ligt. Hij vreest dan ook dat men met dergelijke beslissingen de tewerkstelling in eigen streek op de helling zet. En hij verruimt de discussie nog verder door te stellen dat een derde persoon niet zou mogen kunnen beslissen of een ultimatum stellen over het goed van iemand anders. Voor hem betekent dit arrest dat men nog nauwelijks, zij het in een agrarisch gebied, woonzone of op industriële en ambachtelijke terreinen, bomen zal mogen kappen. Marc Deprez vreest dat men met een dergelijk arrest enkel zal bereiken dat er nog minder bomen vrijwillig zullen geplant worden. Want wie plant straks nog een boom waarover enkele jaren later een rechter kan beslissen of deze al dan niet moet blijven staan, zo vraagt de schepen zich nog af.

Tenslotte maakt hij nog de bedenking dat dit weliswaar de regels zijn die gelden voor iedere burger maar blijkbaar niet voor het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Het is immers voor hem nog steeds opmerkelijk en onbegrijpelijk dat net ANB ervoor kan opteren om in de Bethoosterse Broeken in Esen (foto archief) wel, en dan zonder enige inspraak, volgens haar eigen beheerplan 2,5 hectaren bos mag kappen.
De komende weken wordt ook het definitief arrest verwacht over de kapvergunning voor 32 populieren in de Woumense Zuidbroekstraat nabij het sportdomein De Rhille. Ook tegen deze kapvergunning, die eveneens werd afgeleverd door schepen Deprez, werd beroep aangetekend op verzoek van Diksmuideling Günther Claes door de VZW Bescherm Bomen en Natuur.
Voor de bomen aan de Heernisse krijgt de provincie 3 maanden om hierover een nieuwe beslissing te nemen. (DLD)