Diksmuidse handelaars en kleine ondernemingen zijn goed voor 14 procent van Diksmuides CO²-uitstoot.  Maar die uitstoot kan volgens energieschepen Kurt Vanlerberghe een pak lager, alleen zijn veel ondernemers niet structureel bezig met energie.  Handelaars steken veel energie in hun zaak maar hebben vaak te weinig tijd om hun energieverbruik onder de loep te nemen.  Daarom pakt Diksmuide voor hen volgend jaar uit met een klimaatproject waarbij ze de ondernemers wil helpen bij het opzetten van energiebesparende maatregelen.  Hiervoor krijgt ze nu ook steun vanuit de provincie.  De bestendige deputatie besliste immers om Diksmuide een subsidie van 54.400 euro te geven waarmee ze ondermeer de kost van een energie-coach kan bekostigen.  Deze energie-coach moet de handelaars de volgende drie jaar bijstaan.

Bedoeling is om handelaars als een slager, bakker of restaurant in groep te begeleiden.  Dat kan op wijk- of straatniveau en in samenwerking met het Centrummanagement en de Adviesraad Handelend Diksmuide.  Men hoopt uiteindelijk een 25-tal bedrijven te bereiken die elk een besparing van 20% aan energie kunnen bereiken wat goed is voor een totale 500.000 kWh.  Voor deze prognose maakt men gebruik van de resultaten die men heeft bereikt bij een gelijkaardig project in Gent.  En die 500.000 kWh is het verbruik aan elektriciteit en gas van 142 huishoudens.
Voor schepen Kurt Vanlerberghe is dit belangrijk voor handelaars want het maakt ze weerbaarder tegen de stijgende energiekosten en mogelijke brandstof- en energietekorten in de toekomst.  En wil men in eerste instantie een 25-tal ondernemers bereiken, de resultaten van het project moeten resulteren in een handleiding die ook andere ondernemers kan helpen bij het uitwerken van energiebesparende maatregelen voor hun bedrijf.  Volgens Kurt Vanlerberghe is er op vandaag bij de handelaars al een algemeen gevoel dat er “iets” moet gedaan worden, maar velen ontzien de hieraan verbonden papierwinkel, waardoor te weinig initiatieven genomen worden. Een energiecoach moet de twijfel en soms ook scepsis doen overwinnen.
En kunnen de ondernemers hierdoor besparen op hun energieuitgaven, voor de Diksmuidelingen moet het ook positieve gevolgen hebben omdat de ondernemers daardoor minder prijsstijgingen van energie zullen moeten doorrekenen in hun verkoopprijzen. Voor Diksmuide moet het ook helpen haar eigen reductiedoelstelling het kader van de CO²-uitstoot te bereiken.
Tenslotte hoopt Diksmuids schepen Kurt Vanlerberghe nog dat het Diksmuids project ook kan opgepikt worden door andere gemeenten.
Na het uitwerken van het project door een extern studiebureau wil men de energiecoach inzetten om de handelaars tijdens dit klimaatproject te begeleiden en te ondersteunen vanaf april 2018.  Het project zou lopen tot in 2020.  (DLD)