Maandagavond stelt het Diksmuids stadsbestuur zijn budget voor 2016 voor tijdens de gemeenteraad.  De grootste verrassing ervan werd vorige week al voorgesteld : de bouw van zowel de sporthalle als het zwembad die start in 2016.  Maar voor burgemeester Lies Laridon heeft men in het budget voor volgend jaar ook aandacht voor de kleine dingen die echter wel belangrijk zijn voor de doorsnee-Diksmuideling: het groenonderhoud, de wegmarkeringen, het onderhoud van de wegen, het vegen van straatgoten en fietspaden, de aanpak van blackpoints, zeg maar de verwaarloosde hoekjes van de stad en een duurzaam onkruidbeheer via het opvoegen van straatgoten en paden.  Intussen zorgt financiënschepen Kurt Vanlerberghe dat de rekeningen op orde blijven, ondanks het feit dat Diksmuide tijdens deze bestuursperiode bijna 50 miljoen Euro zal investeren.

Openbare werken die aangekondigd worden in een budget worden niet altijd tijdens dat jaar uitgevoerd.  Toch maakt Diksmuide zich sterk dat zowel de Bortierlaan en de Stationsstraat, als de Keiemdorpstraat, de Zadelstraat in Lampernisse en de Dorpsstraat in Kaaskerke heraangelegd worden in 2016.  Daarnaast is er ook de start van de uitvoering van het masterplan in het centrum met de werken in de Generaal Baron Jacquesstraat na het zomers bouwverlof.  Die werken moeten trouwens nog, als afgesproken met de Weststraat, voorafgegaan worden door de aanleg van de centrumparking Beerstblote.  Verder worden ook de Woumense voetpaden heraangelegd, komen er fietspaden langs de Pervijzestraat en de Klerkenstraat en komt er de langverwachte nieuwe fietsenstalling aan het station die de oude berging moet gaan vervangen (foto).  Tenslotte wil men in 2016 ook het wandel- en fietspad realiseren langs de IJzer.  Dat komt gedeeltelijk op een staketsel tussen Delva en de hoeve Serryn.  Het vervolg komt op de IJzerdijk zelf.  Volgens landbouwschepen Martin Obin zorgt men er voor, ten behoeve van de landbouwers, dat de maximale breedte van de IJzerdijk behouden blijft.
Diksmuide pakt in 2016 ook nog uit met het WO I-herdenkingsproject “Zijkant van de oorlog” waarbij vrouwen in de oorlog worden belicht via ondermeer een theaterproductie in het domein De Blankaart rond Käthe Kollwitz in de loop van de maand oktober.  Er wordt ook geïnvesteerd in een bezoekerswebsite voor Diksmuide en een modern loket- en onthaalbeleid.

Gaat Diksmuide op zijn investeringselan verder, toch betekent dit volgens financiënschepen Vanlerberghe niet dat de rekeningen nu rood kleuren.  Men voorziet op het einde van deze legislatuur nog steeds een batig saldo.  Daarenboven werden ook nog buffers voorzien om onverwachte tegenslagen op te vangen.  Maar er mochten inmiddels ook enkele meevallers opgetekend worden.  Zo kan ook Diksmuide rekenen op lage energieprijzen en lange intrestlasten.  Diksmuides stadsontvanger voorziet trouwens dat deze lage intrestlast tot het einde van deze bestuursperiode blijft aanhouden.  Verder waren er in 2015 ook extra dividenden voor een totaal bedrag van bijna 3,6 miljoen Euro.  Deze meevallers kan men gebruiken want maatregelen van de hogere, vooral Vlaamse overheid, zorgen er volgens financiënschepen Vanlerberghe ook voor dat minder inkomsten mogen genoteerd worden uit ondermeer de onroerende voorheffing.  En dan is er ook nog de tax-shift waarvan men de weerslag nog niet kent op de gemeentefinanciën.  Tenslotte zal ook Diksmuides schuldpositie, ondanks de vele investeringen, niet huizenhoog worden al moet gezegd dat de investering in de sportinfrastructuur hierin niet moet opgenomen worden omdat uitbater Farys de bouwheer is.  Hierdoor moet enkel de jaarlijks te betalen exploitatiekost en aflossing opgenomen worden in de jaarlijkse uitgaven van Diksmuide.
Dit alles zal toelaten om tot het einde van deze bestuursperiode geen nieuwe of hogere belastingen te heffen.  (DLD)