De landbouwers in het IJzerbekken mogen niet langer water oppompen om hun gewassen te beregenen.  Daarnaast worden de burgers ook gevraagd hun gazon niet meer te sproeien of hun auto te wassen met drinkwater.  Maar intussen blijft Diksmuide wel zijn bloemen op publieke plaatsen rijkelijk beregenen met water.  En dat laatste roept bij menig burger vragen op.
Toch is dit volgens schepen van groenonderhoud Martin Obin niet alleen in overeenstemming met de reeds uitgevaardigde richtlijnen, het getuigt voor hem ook van goed bestuur.  Allereerst wordt voor het beregenen van de bloemen op publieke ruimtes alleen gebruik gemaakt van regenwater uit de grote stedelijke regenputten die zich bevinden onder de verschillende stadsgebouwen.  Drinkwater wordt hiervoor niet gebruikt.  Daarenboven wordt dit regenwater selectief gebruikt door de groendiensten om de bloemperken en bloempotten te voorzien van het nodige water, er wordt geen water nodeloos verkwist.  De gebruikte hoeveelheid water van enkele honderden liters per dag die men hiervoor dagelijks gebruikt is verder volgens schepen Obin relatief klein.  Tenslotte meent de schepen van groenonderhoud dat men het zich als stadsbestuur ook niet kan veroorloven om de grote financiële inspanning die geleverd is om van Diksmuide een bloemengemeente te maken, te laten kapot gaan terwijl men nog voldoende regenwater in voorraad heeft.  Dit zou pas getuigen van slecht bestuur.  Overigens heeft men voor dit water niet alleen de op vandaag reeds gebruikte regenputten, daarnaast bevinden er zich nog ongebruikte watervoorraden.  Onder meer onder de verschillende kerkgebouwen zouden er zich nog nagenoeg ongebruikte regenputten met water bevinden.  Wel is het volgens schepen Obin op vandaag niet duidelijk hoeveel regenwater er zich bevindt onder de verschillende Diksmuidse kerken en wat de kwaliteit is van dit water.
Inmiddels vernemen we wel dat in overweging wordt genomen om in de toekomst de éénjarige planten, die op vandaag vaak zorgen voor de bebloeming, te vervangen door meerjarige planten.  Deze laatsten zouden minder afhankelijk zijn van de neerslag en veel minder een dagelijkse beregening vragen. (DLD)