In 2016 zal Diksmuide de eerste wereldoorlog belichten vanuit het oogpunt van enkele opmerkelijke vrouwen in het hart van de oorlog, vrouwen van vier nationaliteiten die deze oorlog elk op een andere manier meemaakten.  In september is er de exclusieve tentoonstelling Käthe Kolwitz 1.9 met werken uit het Käthe Kollwitz Museum in Keulen.  Simultaan loopt er in Galerij Montanus.5 Käthe Kollwitz 2.0 met een confrontatie tussen de werken van Käthe Kollwitz en hedendaagse artiesten.  Verder is er op 29 en 30 september en 1 en 2 oktober de theaterwandeling “Vrouwen in de voorlinie” in het kasteelpark van het Blankaartdomein met verhalen rond Marie Curie, Koningin Elisabeth, Mairi en Elsie, Käthe Kollwitz, Mietje Boeuf en Madame Tack.

De ZIJkant van de Oorlog, zo heet het Diksmuids herdenkingsprogramma WO I voor 2016.  De Groote Oorlog was immers niet uitsluitend een mannelijke aangelegenheid, ook vrouwen hebben meer dan hun steentje bijgedragen in deze wereldbrand.  Ging in 2014 en 2015 de grote culturele en toeristische aandacht naar de vele militaire acties, in 2016 wil men WO I op een andere manier onder de aandacht brengen.  Met het verhaal van enkele iconische vrouwen met hun persoonlijke verhalen en belevenissen wil men de vrouwen uit de WO I een platform geven en hen meteen ook verbinden met vrouwen in huidige conflictsituaties.  Op voorzet van de Diksmuidse toeristische dienst worden met ZIJkant van de Oorlog diverse activiteiten en tentoonstellingen opgezet in samenwerking met Toerisme Vlaanderen, Westtoer, het Museum aan de IJzer en de gemeenten De Panne, Veurne en Koekelare.

Bij de tentoonstelling Käthe Kollwitz 1.9 in het gerenoveerde stadhuis in de maand september worden werken uit het Käthe Kollwitz-museum in Keulen éénmalig in ons land getoond.  Käthe Kollwitz 2.0 in galerij Montanus.5 is dan weer een simultane dubbeltentoonstelling met actuele kunst die door vrouwen gepresenteerd wordt in een confrontantie met werk van Käthe Kollwitz.
Bij de theaterwandelingen in het kasteelpark van het Blankaartdomein laat men dames aan het woord die honderd jaar terug een voortrekkersrol speelden : Marie Curie (uitvindster radiografische toestellen), Koningin Elisabeth (evacuatie kinderen en stichting schoolkolonies), Mairi en Elsie (verpleegsters in voorposten bij Pervijze), Käthe Kollwitz (humanitair expressionisme), Mietje Boeuf en Madame Tack (soldatenmoeders).  Kathelijn Vervarcke, die ook al artistiek leider was bij “Tuin van de Eeuwigheid” in 2014 in het Praetbos, is ook nu weer auteur-theatermaker-regisseur.  Zij krijgt hiervoor een cast met vier gerenomeerde actrices die worden bijgestaan door opkomend talent : Andrea Croonenbergs, Katelijne Verbeke, Antje Deboeck, Vera Coomans, Hilde Veulemans, Soetkin Collier, Morgane Van Tiggel, Maxine Van Tiggel, Margo Carton, Fauve Maertens, Marthe Maertens, Luna Fornaro en Xenia Duwein.  De ticketverkoop voor deze nieuwe reeks theaterwandelingen start in april.
Daarnaast is er ook nog van 9 april tot eind 2016 een tentoonstelling over Mairi en Elsie, Mietje Boeuf en Madame Tack in het Museum aan de IJzer, er zijn lezingen en optredens op het festival ‘Ten Vrede’ begin september en er worden nog fietstochten in het kader van Fietsrijk en groepsarrangementen voorzien.

Het budget van Zijkant van de Oorlog wordt op 55.000 Euro begroot maar dankzij subsidies en toegangsgelden wil men dit project zelfbedruipend maken. (DLD)