In oktober 2014 was er Lichtfront, het eerste herdenkingsmoment van Gone West rond de 100ste verjaardag van de eerste wereldoorlog.   Honderden brandende fakkels lieten in de donkere nacht de frontlijn oplichten.  In Diksmuide werd ook nog een kunstvuurwerk aangestoken waarbij een beeldhouwwerk van de plaatselijke kunstenaar Patrick Steen centraal stond.  Dat kunstwerk heeft nu een permanente plaats gekregen, in de schaduw van de IJzertoren.

Patrick Steen zocht voor dit kunstwerk zijn inspiratie bij Desiré (Diestje) Crombez.  Een man die tijdens de jeugdjaren van de kunstenaar kwam meehelpen op de ouderlijke hoeve van Patrick Steen.  De man had tijdens de oorlog een kogel in zijn pols gekregen en die kogel was er nooit weggehaald.  Ook de kleine Patrick mocht aan de kogel in de pols van deze man voelen, het zou een onuitwisbare indruk nalaten.   Toen hij zijn kunstwerk maakte voor Lichtfront, gaf hij het als eerbetoon de naam “Diestje”.  Het kunstwerk toont een figuur met enerzijds een gebalde protesterende vuist van woede en anderzijds een in de grond graaiende hand, de zoekende hand naar een betere wereld.
Het kunstwerk staat nu sinds zaterdag op zijn permanente plaats, in de nabijheid van de parking bij de startplaats van de Frontzate, tussen de IJzertoren en het provinciedomein IJzerboomgaard dat er in 2018 moet komen.  Kunstenaar Patrick Steen verwerkte nog de kogel van Diestje in zijn kunstwerk.  Daarnaast vindt men er ook nog vijzels in terug waarmee destijds de paaltjes voor het prikkeldraad aan de frontlinie in de grond werden gedraaid.  Voor Diestjes kleinzoon Johan Stroom uit Leke, die eveneens aanwezig was op de inhuldiging met een foto van zijn grootvader, is dit kunstwerk alvast een blijvende herinnering aan zijn opa.
Diksmuids burgemeester Lies Laridon vond het op de inhuldiging belangrijk dat hiermee het herinneringsmoment van Lichtfront blijvend onder de aandacht wordt gehouden.  Voor cultuurschepen Karline Ramboer zorgt kunstenaar Patrick Steen er alvast voor dat de negatieve emoties van de eerste wereldoorlog nooit worden vergeten maar meteen kunnen bezoekers ook de positieve emoties koesteren om van deze wereld een betere wereld te maken.  Ze dankte dan ook bij de inhuldiging Patrick Steen om harten van ‘steen’ te veranderen in harten die branden van verlangen om van deze wereld iets moois te maken.  (DLD)