De Steenstraat lijkt aanspraak te willen maken op het statuut van ringweg.  Niet dat zij alle verkeer moet omleiden rond Esen, wel dat het, in navolging van de Diksmuidse ring, ook daar reeds jaaaaren wachten is op een grondige herstelling van deze straat.  Ook hier draait, net zoals in het dossier van de Diksmuidse ringweg, de administratieve molen eindeloos traag en intussen sneuvelt nu en dan, zoals nog vorige week, een auto op deze verraderlijke weg.  De Steenstraat met zijn Romeins verleden, krijgt dan ook stilaan het statuut van een Romeinse ring … toch waar het gaat hoe vlug de werken er kunnen aangevat worden.

Vrijdagavond , een nietsvermoedende chauffeur, komende uit de richting Klerken, wil de Steenstraat nemen maar na amper een 20-tal meter rijdt hij er zijn motorblok kapot.  Hij wordt het zoveelste slachtoffer van de Steenstraat. Nochtans waren reeds werken in vooruitzicht gesteld voor begin 2016.  Maar deze plannen lijken ook nu weer in het water van de diepe putten van de Steenstraat te vallen.
Haar bescherming als landschap met historische en esthetische waarde zorgt ervoor dat het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed heel wat randvoorwaarden oplegt om deze weg te kunnen restaureren. In maart verklaarde schepen Obin nog dat een studieopdracht wordt uitgevoerd die voorziet in de opmaak van het landschapsbeheersplan voor het beschermd landschap “Steenstraat”. Het moest ook bepalen welke werkzaamheden noodzakelijk zijn.  Eens dit landschapsbeheersplan was goedgekeurd kon door het agentschap Onroerend Erfgoed een subsidie- en ontwerpdossier opgemaakt worden.

eDiksmuide vroeg aan schepen Obin wat de stand van zaken in dit dossier op vandaag is.  Volgens Martin Obin werd deze week nog een vergadering georganiseerd om de eerste afspraken te maken rond de opmaak van een beheersplan rond de Steenstraat.  Op deze vergadering waren naast de betrokken gemeentebesturen van Houthulst en Diksmuide ook het studiebureau en de diensten van Onroerend Erfgoed aanwezig.  Nu werden de grote lijnen van het beheersplan uitgetekend met de afbakening van het gebied van de Steenstraat, een beschrijving en inventaris van de erfgoedelementen, een visie op toekomstig beheer, een opsomming en verantwoording van de beheersmaatregelen en een voorstel van opvolging en evaluatie.  Pas in februari komt deze vergadering opnieuw bijeen.  Ook hier lijkt de grootste activiteit op het administratief niveau te gebeuren, de gebruikers van de Steenstraat kijken het met lede ogen aan.  Ligt dan niemand wakker van de gebruikers van deze straat?
Er lijkt dus ook nog menig administratief rondje te volgen vooraleer de wegenwerkers de Steenstraat daadwerkelijk onder handen kunnen nemen.  Onze vraag : wie was of is het snelst, de Romeinen die eeuwen terug de Steenstraat hebben aangelegd of zij die in de 21ste eeuw deze weg proberen te herstellen.  (DLD)