BOB Kaaskerke december 2013In de aanloop naar hun Nacht van de Jupiler op 18 januari, pakken de Woumense Roonepleziervrienden, uit met een wel heel controversiële Jupiler-actie.  Zij willen automobilisten die negatief blazen bij een alcoholcontrole “belonen” met een 75 cl Jupiler-fles.  Hiervoor zullen ze de komende weken de politiecontroles op de voet volgen.  Dat is niet alleen in het verkeerde keelgat geschoten bij de politiemensen, maar ook bij provinciegouverneur Decaluwé en AB Inbev, de brouwer van Jupiler.  Overigens zijn deze Woumense jongeren hiermee niet aan hun proefstuk toe want eerder deelden ze al Jupilerbakken uit aan bloedgevers.

Korpschef Alain De Lander van politiezone Polder is allerminst opgezet met deze actie.  Toch kan hij ze niet verbieden.  En ook al stellen de Roonepleziervrienden dat het de bedoeling is dat de automobilisten pas thuis de fles ontkurken, voor Alain De Laender blijft dit toch aanzetten tot alcoholgebruik.  Hij betreurt dan ook de actie en vindt het jammer dat de organisatoren niet op voorhand contact hebben opgenomen met de politiediensten.  Hij onderstreept dat de BOB-acties iets ernstigs zijn waarbij heel wat inspanningen worden geleverd om het rijgedrag van bepaalde automobilisten bij te sturen.  Hierbij worden levens gered.  Maar door dergelijke acties als deze van de Roonepleziervrienden, wordt dit nu ondermijnd.  Korpschef Alain De Laender stelt wel waarschuwend dat zijn diensten niet zullen tolereren dat hun acties worden verstoord.
Eenzelfde geluid is te horen bij provinciegouverneur Carl Decaluwé die eind vorig jaar nog aanwezig was op een BOB-controle in Diksmuide.  En ook al is deze actie van de jongeren wellicht ludiek bedoeld, toch blijft ze voor de provinciegouverneur verwerpelijk.  Ook Carl Decaluwé stelt dat de overheid alles in het werk stelt om het verkeer veiliger te maken.  Alcoholcontroles zijn dan ook noodzakelijk om rijden onder invloed en verkeersslachtoffers, ook bij jongeren, tegen te gaan.  Hij stelt dan ook dat het een jongerenvereniging meer zou sieren wanneer ze een initiatief als Responsible Young Drivers zou steunen.  Hij hoopt alvast dat deze Woumense actie geen navolging krijgt.  Tenslotte meent de provinciegouverneur dat, ook al is het niet evident op te treden tegen deze zogenaamde Jupiler-actie, de diverse wetgevingen de mogelijkheid moeten bieden om daar creatief mee om te gaan.

Tenslotte nog een opmerkelijke reactie van Jupilerbrouwer AB Inbev.  Samen met de Unie van de Belgische Brouwers, het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid en Assuralia, de Belgische beroepsvereniging voor verzekeringsondernemingen ondersteunt AB Inbev, de brouwer van Jupiler, reeds jarenlang de succesvolle BOB-campagnes.  En hoewel men elke actie die onderlijnt dat alcohol niet past in het verkeer enkel kunnen loven, verkiezen ze zelf deze boodschap te brengen onder de noemer van BOB, AB Inbev of een van hun non-alcoholische dranken als de Hoegaarden 0,0-familie of de Jupiler NA.  De brouwer stelt dan ook dat ze niet betrokken werd bij dit initiatief die dus niet in de lijn ligt van de door haar gevoerde politiek.

Ongetwijfeld zijn de Roonepleziervrienden al in een eerste opzet geslaagd, en dat is de schijnwerpers krijgen op hun komende Nacht van de Jupiler op 18 januari.  Of daar die avond “toevallig” enkele alcoholcontroles in de buurt zouden kunnen plaats vinden?  Die kans bestaat altijd volgens korpschef De Laender want reguliere patrouilles hebben sowieso de opdracht om dagelijks tijdens hun shift een aantal alcoholcontroles uit te voeren. (DLD)