De periode tussen de krokusvakantie en de paasvakantie staat in het Sint-Aloysiuscollege in het teken van de mondiale vorming in het algemeen en Broederlijk Delen in het bijzonder. Als katholieke school wil het Diksmuids college zijn leerlingen laten nadenken over het feit dat armoede en uitbuiting onaanvaardbare vormen van onrecht zijn. De door de pastorale raad verzorgde vieringen waar het themaland Columbia centraal staat passen in deze visie.  Daarnaast wil men de leerlingen ook laten nadenken over het feit dat armoede en uitbuiting onaanvaardbare vormen van onrecht zijn.  Maar omdat geloof zonder actie een dood geloof is, blijft het hier niet bij.

Door een groep leerkrachten en vijfdejaars worden workshops verzorgd, in het tweede jaar wordt gezongen met de derde wereld en bij de derdes staat alles in het teken van de klimaatspiegel.  De vierdes zijn dan weer de enige groep die op verplaatsing gaan.  Zij bezoeken Fedasil in Poelkapelle.  Hun thema past niet alleen in de lessen godsdienst, maar is momenteel actueler dan ooit.   De zesdes ten slotte krijgen een activiteit, tierra unida rond mensenrechten en volledig uitgewerkt en begeleid door studio globo.

In dit overzicht ontbreken de vijfdes.  Al jaren zijn zij de trekkers van alle geldinzamelingsactiviteiten.  Voor het tweede jaar op rij krijgen ze daarbij een opdracht kaderend in de lessen aardrijkskunde waarbij ze moeten letten op geld inzamelen, informatie verstrekken en dit in een duurzaam kader. Vorige week verzorgden zij een Valentijnsmaaltijd voor leerkrachten en leerlingen van de derde graad. Hun centrale  thema was vrouwenrechten.  Tijdens de laatste dag van het trimester is er ook nog een koffiestop tijdens de rapportuitreiking.  Zij gaan dieper in op de NGO-wereld.  Tussenin verzorgen diverse klassen ook nog een solidariteitsmaal voor alle collegeleerlingen en leerkrachten.  Zij mogen Colombia uitgebreid voorstellen.  De vruchten van hun werk blijven uithangen in de eetzaal tot zondag 28 februari.  Dan wordt een 7 km lange wandelzoektocht voor alle Diksmuidelingen voorzien die het college en de mondiale activiteiten een warm hart toedragen.

Het hoofdthema van de zoektocht is deeleconomie.  De leerlingen zijn hier rond info aan het opzoeken en zullen die op een aantal stopplaatsen voorstellen of laten voorstellen door specialisten ter zake.  Op die stopplaatsen wordt de inwendige mens versterkt met seizoensgebonden soep, een lokaal stuk fruit en een kopje fair-trade koffie, thee of chocomelk met eigen gebakken cake.   Terwijl de deelnemers hiervan genieten kunnen ze de antwoorden zoeken op de vragen rond het centrale thema.  De vragenlijst wordt bij de start meegegeven.  Men mag uiteraard ook vragen verwachten over themaland Colombia en Diksmuide in het algemeen.  De wandeltocht start en eindigt in de eetzaal van het Sint-Aloysiuscollege, Wilgendijk 30.  Vertrekken doet men in kleine groepjes tussen 15 u.en 16 u. Deelnameprijs: €7 boven de 12 jaar,  € 4 onder de twaalf jaar. (gratis onder de zes jaar).  De beste zoekers worden beloond met een prijs.

Kaarten kan men kopen bij leerlingen van 5WW8 of reserveren via rik.maekelberg@collegediksmuide.be of demoenroos@gmail.com . Wie het project genegen is, maar de wandeling niet ziet zitten is vanaf 18 uur ook welkom in de eetzaal voor een pakje friet, een streekbier of een ander drankje. (DLD)