Op de bijeenkomst van de politieraad van politiezone Polder (Diksmuide, Koekelare, Kortemark, Houthulst) bleek donderdagavond dat er keuzes zullen moeten gemaakt worden.  Er is een duidelijke verhoogde personeelsdruk die zorgt voor een ongenoegen binnen het korps die leidde tot de stakingsaanzegging.  Maar bijkomende aanwervingen zullen wel bijkomende inspanningen vragen aan de gemeenten.  Voor Kortemarks burgemeester Toon Vancoillie zullen er dan ook keuzes moeten gemaakt worden, centen of agenten.  Binnen het politiecollege van burgemeesters werden inmiddels wel bijkomende maatregelen voorzien die men volgende week maandag, voorafgaandelijk aan het reeds voorziene overleg op 27 september in Brussel, wil bespreken met de vakbonden.  Indien het politiecollege en de vakbonden tijdens dit minnelijk overleg alsnog tot een vergelijk kunnen komen, dan kunnen zowel het ministrieel overleg van 27 september als de stakingsaanzegging geschrapt worden.  Maar toehoorder en vakbondsafgevaardigde Koen Dooms, die met aandacht de bijeenkomst van de politieraad volgde, vreesde achteraf dat de geformuleerde voorstellen slechts een paar druppels op een hete plaat zullen zijn.

Diksmuids politieraadslid Kurt Vanlerberghe vond het alvast bevreemdend dat in de voorbij 15 jaar enerzijds de criminaliteitscijfers waren gedaald maar dat anderzijds er toch sprake is van een groeiend personeelstekort.  Maar dat personeelstekort kent volgens zonechef Geeraert verschillende oorzaken.  Zo is alvast het korps geëvolueerd.  Meer dames binnen het korps zorgt ook voor meer zwangerschappen met langdurige afwezigheden en de nieuwe generatie maakt ook gebruik van nieuwe geboden mogelijkheden op vlak van loopbaanonderbreking.  Dat verklaart alvast deels de afwezigheid van 10% van de korpsleden.
En daarnaast is het takenpakket ook sterk uitgebreid.  Zo zijn er nu ook de federale opdrachten waarbij manschappen steeds meer ter beschikking moeten gesteld worden van bijvoorbeeld voetbalmatchen van Club Brugge, de Gouden Boomstoet in Brugge, een Canadese herdenking in Ieper of een optreden van Bryan Adams in Middelkerke.  Verder vindt men ook niet alle uitgevoerde taken terug in de criminaliteitscijfers.  Zo krijgt PZ Polder wel dagelijks een oproep om een dier te vangen, een oproep die niet zomaar kan genegeerd worden omdat niet altijd duidelijk is of er hierdoor gevaar dreigt voor de gemeenschap.
Maar er is ook niet steeds een duidelijke afbakening tussen politie- en gemeentetaken.  Wie zorgt bijvoorbeeld voor de signalisatie voor een container voor de deur?  Volgens Diksmuids burgemeester en politieraadsvoorzitter Lies Laridon zijn er nu alvast duidelijker afspraken gemaakt tussen enerzijds de politie en anderzijds de vier gemeenten van de zone, afspraken die zullen geformaliseerd worden in een protocol.  Persoonlijk blijft ze er ook van overtuigd dat er binnen de zone soms verkeerde accenten worden gelegd.  Tenslotte moet een bijkomende automatisering, waarvoor een bijkomende informaticus wordt aangeworven, er ook voor zorgen dat er meer capaciteit vrij komt voor de politiemensen.  Overigens besliste de politieraad donderdag ook nog om naast de informaticus nog drie bijkomende politiemensen in dienst te nemen.  Voor de vakbonden moet het aantal korpsleden echter met 10 tot 12 eenheden verhoogd worden.
Tenslotte werden donderdagavond ook nog de voorwaarden vastgelegd voor de aankoop van 1 mobiele ANPR-camera voor een interventievoertuig en 4 vaste ANPR-camera’s voor de gemeentelijke invalswegen waarmee men via nummerplaatherkenning en een koppeling aan diverse databanken, nog enkel auto’s uit het verkeer wil halen die om één of andere reden gesignaleerd worden.  Voor korpschef Geeraert zal dit leiden tot een efficiënter informatica-gestuurd politiewerk.  De aankoop van deze ANPR-camera’s zal politiezone Polder 130.000 euro kosten. (DLD)