ediksmuide_duitse_bunkerOok de Dodengang, die jaarlijks zo’n 70.000 bezoekers naar de boorden van de IJzer brengt, zal in de aanloop naar de honderdste verjaardag van de eerste wereldoorlog een face-lift krijgen.  Vanaf volgende week wordt het bezoekerscentrum voor 3 maanden gesloten.  In die tijd wordt het gebouw inhoudelijk grondig vernieuwd.  Ondertussen kan men de loopgraven, die opnieuw open zijn sinds vorig weekend, blijvend bezoeken.  Daarnaast wordt ook de even verder gelegen Duitse bunker (foto) opgenomen in het Dodengangdomein en in zijn context geplaatst.  Zo ontmoeten Belgen en Duitsers alsnog elkaar dan toch aan de boorden van de IJzer, zij het symbolisch en 100 jaar later.

In het uit 2004 stammend ontvangstgebouw van de Dodengang wordt het onthaal gemoderniseerd.  Daarnaast wordt ook het bezoekersparcours onder handen genomen.  Hierbij wordt niet alleen gebruik gemaakt van de nieuwste museale technieken, ook wordt op basis van nieuw historisch onderzoek de volledige site in een nieuw daglicht geplaatst.  Aan de hand van een vernieuwde opstelling, interactieve video’s, foto’s en unieke collectiestukken van het Koninklijk Legermuseum zal de bezoeker doorheen de oorlog en de verrassende geschiedenis van de Dodengang worden geloodst.  Hierbij zal ook dieper worden ingegaan op de slachtoffers van de Dodengang en op het oorlogstoerisme dat vanaf 1919 bijzonder populair werd.  Verder zal een interactieve digitale tijdslijn ook tonen wat er van dag tot dag in de Dodengang gebeurde tijdens de lange oorlogsjaren van deze stellingenoorlog.  Zo krijgt men ook het antwoord op de vaak gestelde vraag of het Belgisch front wel altijd zo kalm was als wordt beweerd.
Ook de Duitse kant van het verhaal wordt belicht.  Via de opname van de Duitse bunker in het domein wordt deze in zijn juiste context geplaatst.

In de panoramazaal op de bovenste verdieping zal de bezoeker over een luchtfoto uit 1916 kunnen lopen.  Daarop zal men de Dodengang en haar omgeving zien: de Belgische en Duitse loopgraven, de IJzer, het onder water gezette gebied en het kapotgeschoten landschap. Door middel van originele en unieke foto’s enerzijds en anderzijds het panoramisch zicht op de omgeving zal de bezoeker zelf een vergelijking kunnen maken tussen heden en verleden.

De Dodengang is gratis te bezoeken. (DLD)