BeauVent, bekend in Diksmuide om ondermeer zijn twee windturbines in Nieuwkapelle en zijn ecologische kantoorboot aan de IJzertoren, heeft uiteraard, buiten Diksmuide, nog meer hernieuwbare energie-projecten.  En nu wil ze opnieuw een episode schrijven in haar eigen achtertuin want ze gaat een samenwerking aan met groene energieproducent Elicio om een windpark met 3 windturbines te bouwen aan de zuidzijde van de Kaaskerkse ambachtelijke zone Oude Barriere.  Daar wil ze vanaf 2019 groene energie produceren voor 4.250 gezinnen.  En ook nu weer kunnen Diksmuidelingen, net zoals dat ook al kon in Nieuwkapelle, mee investeren in dit project.

Elicio en Beauvent halen een oud Kaaskerks windturbine-project uit de koelkast.  In 2009 wou het Oostendse Electrawinds immers al samen met Aspiravia 4 windturbines neerpoten in Kaaskerke.  Maar dat stootte toen op nogal wat protest.  Niet alleen van de buren die ondermeer de slagschaduw van de ronddraaiende wieken vreesden, maar ook van de Vlaamse Beweging die geen hogere masten naast hun eigen IJzertoren wilde.  Bij het nieuwe project werd alvast met deze 8 jaar oude opmerkingen rekening gehouden.  Door de inplanting niet langer te voorzien achter de eerste Kaaskerkse industriezone achter de Wagenmakerijstraat maar ze alle drie neer te poten nabij de zone Oude Barriere is alvast de “concurrentie” met de IJzertoren niet langer aan de orde.  De pylonen komen immers op 2,1 kilometer van de IJzertoren.  Daardoor is ook de impact op het landschap kleiner.  En door de grotere afstand tot de Kaaskerkse dorpskom, is ook het probleem van de slagschaduw hiermee grotendeels ondervangen.
Voor de initiatiefnemers is overigens een goed nabuurschap van groot belang.  Vandaar dat ze, alvorens een vergunningsaanvraag in te dienen, eerst hun plannen publiek maken.  Niet alleen via de geijkte perskanalen, maar ook met een infomarkt.  Op zaterdag 11 maart zullen de Kaaskerkenaars en Diksmuidelingen, en bij uitbreiding alle geïnteresseerden in The Poppy Inn (het vroegere ’t Fort) in de Kaaskerkstraat tussen 10 uur en 16 uur welkom zijn om er kennis te maken met de plannen van het Kaaskerks windpark en om er zo nodig ook een antwoord te vinden op vragen die men zich rond de inplanting stelt.  Desgewenst willen de mensen van Elicio en Beauvent ook nog langs gaan bij de buren om een visualisatie te maken vanuit hun tuin of terras.
De drie pylonen zullen een mast hebben van 80 meter hoogte en een tiphoogte van 122 meter.  De rotordiameter zal 82 meter bedragen.  Ter vergelijking : de Beauvent-molens van Nieuwkapelle hebben een tiphoogte van 100 meter.  Deze investering, die 12 miljoen euro zal bedragen, zal stroom leveren voor 4.250 gezinnen.  Dat is een productie die te vergelijken is met deze van 1.038 kleine windturbines waarmee men overigens niet de concurrentie wil aangaan.  Want naast dergelijke grote windturbines moet men ook blijven inzetten op deze kleine windturbines, net zoals op zonnepanelen en een minder verbruik, aldus nog Bart Slabbinck van Elicio en Niko Deprez van BeauVent.
Twee windturbines zullen geplaatst worden door Elicio, de derde door Beauvent.  En Diksmuidelingen zullen door het kopen van aandelen die 250 euro per stuk zullen kosten, opnieuw mee kunnen participeren in derde turbine en zo meedelen in het rendement ervan.  Overigens zullen de nieuwe windturbines samen met de twee bestaande van Beauvent een groot deel van de Diksmuidse gezinnen van groene elektriciteit kunnen voorzien.
Half maart wil men het dossier indienen zodat in april het openbaar onderzoek kan opgestart worden.  Eind 2017 hoopt men de vergunning te bekomen waarna de bestelling kan geplaatst worden.  De plaatsing zelf zou eind 2018 gebeuren zodat de productie begin 2019 kan opgestart worden. (DLD)