De komst is reeds lang aangekondigd maar even lang is het al wachten op de eerste spadesteek.  We hebben het over Diksmuides zuidwestelijke omleidingsweg, de zogenaamde kwartring, waarvan recent nog bleek dat ze verdwenen was van Vlaanderens prioriteitenlijst.  Maar nu lijkt er toch goed nieuws te zijn.  Via Vlaams parlementslid Martine Fournier kon Diksmuids burgemeester Lies Laridon kennis nemen van het driejaarlijks investeringsprogramma van de Administratie Wegen en Verkeer. Hierin zijn alle investeringen in Vlaamse wegen tot eind 2018 opgenomen.  Daarin wordt ook melding gemaakt van de verbinding tussen de gewestwegen N35 en N369 ter ontlasting van de doortocht van Diksmuide, zeg maar de Diksmuidse kwartring. Concreet heeft men voor 2017 2 miljoen Euro voorzien en voor 2018 6,6 miljoen Euro. Volgens burgemeester Laridon zijn dit de budgetten voor de eigenlijke realisatie van Diksmuides kwartring.  Dit bevestigt bijgevolg dat de Diksmuidse kwartring, waarvan de realisatie door het uitstel steeds meer in vraag werd gesteld, er wel degelijk komt.  Intussen wordt het dossier volgens Lies Laridon administratief verder voorbereid.

Twee jaar terug was er nog de hoop dat men in 2015 zou kunnen starten met de aanleg van de kwartring in Kaaskerke waar men het eerste deel kon aanleggen tussen AD-Delhaize en de spoorweg.  Eind 2015 blijkt dat er voor de ring alleen papier werd verlegd maar nog geen klomp aarde.  Maar tijdens de gemeenteraad van september laatstleden sprak schepen Kurt Vanlerberghe toch de hoop uit dat alsnog in 2016 de stedenbouwkundige aanvraag kon ingediend worden zodat de werken zouden kunnen starten in 2017.  Daarbij zou de aftakking aan het rondpunt bij AD-Delhaize in Kaaskerke kunnen gerealiseerd worden die meteen ook de ontsluiting van de nieuwe Kaaskerkse ambachtelijke zone moet mogelijk maken. Tegelijkertijd zouden ook de landhoofden voor de nieuwe brug over de IJzer kunnen aangelegd worden.  Hierdoor zou deze grond zich kunnen “zetten” tegen de eigenlijke realisatie.
Met het vrijmaken van 2 miljoen Euro voor 2017 lijkt de hoop nu gewettigd dat deze werken ook effectief zullen uitgevoerd worden.  Het bedrag van 6,6 miljoen Euro dat vervolgens voorzien is voor 2018 moet dan ook de verdere realisatie van Diksmuides zuidwestelijke omleidingsweg mogelijk maken. (DLD)