Op 7 mei 1965, amper twintig jaar na het einde van de tweede wereldoorlog, werd het partnerschapsverdrag tussen het Duitse Rottach-Egern en Diksmuide ondertekend.  Het ontstaan van deze verbroedering met een samenwerking in de geest van wederzijds begrip was in zijn tijdsgeest dan ook bijzonder.  Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van deze verbroedering was eind april een 51-koppige delegatie onder leiding van ondermeer burgemeester Lies Laridon, schepen Marc De Keyrel en Liliane Bruynooghe als voorzitster van het jumelagecomité te gast in het Beierse Rottach-Egern.  Tijdens een officiële ontvangst door het gemeentebestuur van Rottach-Egern werd deze verbroedering nogmaals bevestigd.

Burgemeester Christian Köck van Rottach-Egern had het in zijn toespraak tijdens de officiële ontvangst ook over de onverbreekbare duurzame vriendschap tussen de vertegenwoordigers van beide gemeenten.  Hij wees er verder ook op dat deze jumelage de wederzijdse culturele, economische en menselijke vriendschappelijke betrekking tussen de burgers bevordert.  Diksmuids burgemeester Lies Laridon van haar zijde stelde dat de grondleggers van deze verbroedering trots zouden zijn als ze konden zien wat er van hun initiatief geworden is.  De twee steden hebben bruggen gebouwd en kunnen tevreden terug kijken op wat er bereikt is.  Met de woorden dat vriendschap niet kan gekocht worden maar dat deze verder moet worden gehandhaafd, gaf ze meteen ook een uitnodiging voor een tegenbezoek aan Diksmuide.

Om deze 50ste verjaardag te bezegelen mocht Diksmuids burgemeester Lies Laridon van haar Duitse ambtsgenoot een herinneringsschild ontvangen.  Op hun beurt overhandigden burgemeester Laridon en schepen De Keyrel nog een geschenkmand met Diksmuidse streekproducten aan burgemeester Christian Köck (foto).

Naast de officiële ontvangst, bezocht de Diksmuidse delegatie die bestond uit leden van de gemeenteraad en de vrienden van de verbroedering, nog de prachtigste plekjes van Rottach-Egern waaronder de Wendelstein, de 1.838 meter hoge berg van Rottach-Egern, de Tegernsee die per boot werd ontdekt, een oud Beiers dorp en een biologische kaasmakerij. (DLD)