ediksmuide_sint-niklaaskerkMorgen aswoensdag.  Het begin van de veertigdagentijd binnen de rooms-katholieke kerk.  Ook in Diksmuide is dat niet anders.  Binnen de kerkgemeenschap van Diksmuide-Kaaskerke en Sint-Jacobskapelle is een programma uitgewerkt waar het thema van Broederlijk Delen “Plant de toekomst” als een rode draad doorheen loopt.

Op aswoensdag 5 maart is er om 18.30 uur een eucharistieviering in de Sint-Niklaaskerk met uitreiking van askruisjes.   Aan deze viering verlenen zowel de vormelingen als het Sint-Niklaaskoor zijn medewerking. Na de mis is er nog een broodmaaltijd in de refter van het Sint-Niklaasinstituut.
Verder is er nog iedere vrijdag gedurende de 40-dagentijd om 18 uur een kruisweg in de Sint-Niklaaskerk gevolgd door een eucharistieviering.
Bij de liturgie van halfvasten, tijdens het weekend van 29 en 30 maart, wordt de H. Mis van zondag 30 maart om 10.30 uur opgeluisterd door het Gregoriaans koor Cantica.  In alle eucharistievieringen wordt er ook toelichting gegeven door Maurits Latré bij het project van Broederlijk Delen in Senegal.

Broederlijk Delen wil aan de hand van een project in Senegal aantonen dat toekomst op het platteland nog altijd mogelijk is.  Wel moet dit bekeken worden op lange termijn, via vorming en begeleiding.  Uiteraard moet er ook hulp worden geboden op korte termijn, maar er moet ook ingezet worden op lange termijn via een duurzaam beheer van het ecosysteem.  Zullen we wellicht in 2050 met 9 miljard mensen zijn op deze aarde, dan moet er ook voldoende water en vruchtbare grond zijn om aan landbouw te doen.
Om dit project te ondersteunen zijn er in de week van 31 maart tot 6 april omhalingen ten huize door de wijkmedewerkers van Broederlijk Delen.  Daarnaast is er ook nog een solidariteitsmaaltijd op zondagmiddag 30 maart in de refter van het Sint-Aloysiuscollege.  Voor 18 Euro kunnen volwassenen aanschuiven voor een aperitief, een vol-au-vent met puree en een glas wijn of water en een koffie met gebak.  Kinderen tot 12 jaar betalen 10 Euro.  Inschrijven kan tot maandag 24 maart op het dekenaal secretariaat in de Sint-Niklaasstraat 9 (T 051/51.01.50), bij diaken Palmer De Keyrel (T 051/500.343) of bij deken Wilfried Jonckheere (T 051/500.273). (DLD)