Nadat reeds eerder OpenVLD volop de landbouwerskaart trok in het debat rond de bescherming van de historische poldergraslanden, lijkt nu ook CD&V zich in dit dossier achter de landbouwers te scharen.  Tijdens de provincieraad van vorige week stemde CD&V immers tegen een motie van Groen waarin deze een snellere beslissing vroeg over de definitieve kaart van de historische permanente graslanden, zonder dat hierin ook nog eens zones uitgesloten worden.  Daarnaast vroeg Groen ook uitgebreide beschermingsmaatregelen in te voeren die moesten bestaan uit een ruim verbod op het scheuren, zeg maar het omploegen.  Maar Groen vond voor deze motie enkel een bondgenoot bij N-VA zodat de motie verworpen werd.  In Diksmuide kijkt men alvast verrast op bij het door CD&V ingenomen standpunt.  Bij Idee2006, een verruimingspartij van OpenVLD, vraagt Marc Deprez hoe dit provinciaal CD&V-standpunt te rijmen is met de eerdere weigering van de Diksmuidse afdeling van CD&V om haar motie tegen de bescherming van de poldergraslanden te helpen steunen.  Diksmuids burgemeester Lies Laridon (CD&V) is op haar beurt dan weer verrast dat N-VA tijdens de provincieraad het voorstel van Groen volgde.  De politici lijken zich steeds meer te willen profileren in het dossier van de bescherming van de historische poldergraslanden.

CD&V stelt in haar persbericht naar aanleiding van haar weigering om vorige week de Groen-motie te steunen, dat Groen en N-VA duidelijk strenger willen zijn dan wat Vlaanderen vooropstelt.  Ze stelt dan ook dat dit voor de vele landbouwers, die met de thematiek van de poldergraslanden te maken hebben, geen leuke boodschap is om horen.  Voor Diksmuids burgemeester Lies Laridon is de houding van CD&V op de provincieraad ingegeven door het feit dat men het onderzoek van de bezwaren moet afwachten.  Omdat tijdens het openbaar onderzoek, dat inmiddels is afgelopen, zowel particulieren als gemeenten bezwaren hebben ingediend, is het voor haar evident dat deze eerst onderzocht worden.  Voor haar betekent het steunen van de Groen-motie zoals N-VA heeft gedaan, eenvoudigweg de ingediende bezwaren eenzijdig ongegrond verklaren.

Maar Diksmuids raadslid Marc Deprez (Idee2006) is dus ook verrast nu hij CD&V naast zich vindt als verdediger van de landbouwersbelangen in dit dossier.  Hij plaatst dit vooral in het licht van een weigering tijdens een vroegere gemeenteraad van de Diksmuidse CD&V-fractie om Idee2006 te steunen bij haar motie om de bescherming van de historische poldergraslanden in het algemeen, en deze van de Waleweiden in het bijzonder (foto) tegen te gaan.  Voor hem is het wel degelijk OpenVLD die van bij de start op de rem heeft gestaan en in dit dossier dan ook ook altijd categoriek is gebleven.  Met een plaatsbezoek aan Diksmuide en Middelkerke op vrijdag 9 januari van haar Vlaamse parlementariërs wil OpenVLD alvast onderstrepen dat het Diksmuides Idee2006 was die ten behoeve van de landbouwers als eerste op de barricaden stond tegen de bescherming van de historische poldergraslanden.  (DLD)