Op dinsdag 10 november gaat vanaf 18.30 uur tot in de vroege uurtjes de 37ste 11.11.11-Instuif door in de Boterhalle. Allereerst wordt op deze Instuif de lijn van de laatste jaren doorgetrokken: muziek van ondermeer Wak maar Proper en een gelegenheidskoor van het LOI (Lokaal Opvang Initiatief), standjes van lidorganisaties van 11.11.11 en van Diksmuidelingen die een subsidie kregen via de Noord-Zuid(NZ)raad voor een project in het Zuiden, de klassieke 11-groenten spaghetti, Fair-trade en lokale dranken en eetstandjes verzorgd door lokale lagere scholen en het LOI.  Maar er is dit jaar ook een opmerkelijke nieuwe info-stand die aandacht vraagt voor de klimaatproblematiek die wel eens heel bedreigend kan zijn voor de sociale zekerheid.  Hiermee sluit men meteen ook aan bij het nationaal thema van deze 11.11.11-aktie “Sociale bescherming voor iedereen”.

De NoordZuid-raad zou de NoordZuid-raad niet zijn als ze er niet een extraatje zou aan toevoegen dat kadert in het nationale thema van deze campagne die ervoor ijvert dat iedereen van wieg tot graf beroep kan doen op één of andere vorm van sociale bescherming.  Iedereen betekent dus niet alleen in het Zuiden, maar ook in het Noorden.  Daarom worden dinsdagavond ook organisaties als de Diksmuidse welzijnsschakel “’t Vlot” uitgenodigd om er te staan met een infostand.
Het mag dan ook duidelijk zijn dat deze campagne niet alleen gedragen wordt door 11.11.11.  Vele andere ngo’s en middenveldorganisaties zijn medetrekker.  Organisaties, met een afdeling in Diksmuide, zoals beweging.net en FOS, zullen vertegenwoordigd zijn met een infostand.  Daar het kan gebeuren dat men in de veelheid van organisaties er ééntje  over het hoofd zien, nog deze oproep: wie vindt dat zijn of haar organisatie ook vertegenwoordigd dient te zijn op de 11.11.11-Instuif, graag een berichtje naar duurzaamheid@stad.diksmuide.be .

En een laatste info-stand kadert dan nog volledig in een problematiek die wel eens veel bedreigender kan zijn voor onze sociale zekerheid dan we vermoeden: het klimaat.  Climate express Diksmuide zal er dan ook staan met een standje waar er tickets aan € 35 kunnen gekocht worden voor de busreis op zondag 29 november naar Parijs, waar dan de klimaattop begint.  De bus zit momenteel reeds halfvol.  De uitdaging voor de NZ-raad is om ze op het eind van de Instuif-avond volledig vol te hebben en misschien ook eventueel een tweede bus gedeeltelijk te vullen.
Maar wie zeker wil zijn van zijn buszitje hoeft uiteraard niet zo lang te wachten, men mag de deelnameprijs van € 35 ook overschrijven op BE66 0012 9897 9843 van de Noord-Zuidraad met mededeling: naam en Climate Express Diksmuide.

Ten slotte zullen in het weekend van 6, 7 en 8 november de 11.11.11-vrijwilligers terug te vinden zijn aan warenhuizen waar ze 11.11.11 producten zullen verkopen. (DLD)