Na de commotie van de verontruste landbouwers wil ik hierbij enkele feiten over de Handzamevallei verduidelijken.  De Handzamevallei is in de eerste plaats het overstromingsgebied van de Krekebeek. Dit gebied buffert het water om zodoende het centrum van Diksmuide, dat gelegen is in de oksel van de Ijzer en de Handzamevaart, te vrijwaren van overstromingen.  De vallei heeft een oppervlakte van 1412 Ha en is volledig Europees vogelrichtlijngebied. Bovendien behoort het gebied, behoudens enkele blinde vlekken, ook tot het Natura-2000-gebied en Habitatgebied.   De geopunt-kaart is voor iedereen beschikbaar…
De Handzamevallei is dus één van 44000 Ha natuurgebieden in Vlaanderen die beheerd worden  door de landbouw. Dit gebeurt in samenwerking met de natuurorganisaties en volgens de richtlijnen voor de instandhouding van de natuurwaarden.  Zoals bekend zijn de kaarten die de waterkwaliteit weergeven rond Diksmuide donkerrood. Het staat dan ook buiten kijf dat men in dergelijke overstromingsgebieden strengere bemestingsvoorwaarden hanteert.Ook moet  men rekening houden met de Europese vogelrichtlijn die de habitat van de weidevogels beschermt.
Een eventuele reconversie van de Ijzer-en Handzamevallei zou men kunnen spiegelen aan het Sigmaplan.  Bij de opmaak van het Sigmaplan is men niet over één nacht ijs gegaan.  Er zijn goede overeenkomsten gemaakt tussen de landbouw -en de natuurorganisaties.  De natuur in de Schelde -en Demervallei is er enorm op vooruit gegaan en de landbouwers hebben er een zekere toekomst.  De Ijzer-en Handzamevallei kan hierop geen uitzondering zijn!

J.C. Monsy