Een wat onverwachte titel maakte zijn opwachting in eDiksmuide van 28.09.2023 …  : “ Met steun uit Middelkerke : Keiem speelt op een kunstgrasveld “ .
De Vladslose schepen (oud-Keiemnaar) Marc Deprez heeft zich jarenlang ingezet om de voetbalspelers en –liefhebbers uit Keiem en de naaste omgeving te kunnen geven waarop zij zeker recht hadden en hebben , nl. een ordentelijk sportterrein. De redacteur van eDiksmuide begint met ‘n treffende aanhefzin die luidt als volgt : “ Het heeft volgens de schepen niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk heel wat voeten in de aarde gekost ….”.
Spreekwoorden en gezegden stammen uit een meestal ver verleden … hun oorsprong nagaan is interessant… en de website ….  onzetaal.nl/schatkamer … verduidelijkt : “Veel voeten in de aarde hebben betekent ‘moeite kosten’. Het is niet duidelijk waar deze uitdrukking vandaan komt. Er zijn verschillende theorieën over. Ik kies voor de derde theorie die aangehaald wordt. Deze derde theorie is dat de uitdrukking teruggaat op iets zwaars dat versjouwd moest worden. Dan had je vroeger veel mensen nodig. Die mensen zorgden voor voetstappen in de aarde bij het te versjouwen object. Hoe zwaarder het object, hoe meer ‘voeten in de aarde’ te zien waren.

En nu konkreet  inzake het kunstgrasveld voor het voetbal in Keiem ….De vele voeten in de aarde ?….   wie zijn allemaal de werkers en de sjouwers…?  De ‘belangrijkste’ personen in het verwezenlijkte project zijn de burgers van Diksmuide die verplicht zijn om belastingen te betalen en in het bijzonder degenen die het meest belastingen betalen.  Op deze groep volgen de voetbalspelers en – liefhebbers.  Dan krijgen we de plaatselijke gemeentepolitiekers die kijken naar de behoeften van de gemeenschap en die ook de prioriteiten vastleggen. Zij maken de beloften en nemen daadwerkelijke initiatieven . Plannen worden opgesteld door het schepencollege en dan geeft de gemeenteraad van meerderheid en oppositie hun instemming.  In casu moest er ook van bovenaf  nog goedkeuring gegeven worden door het departement Omgeving van de Vlaamse Gemeenschap.  Deze goedkeuring wordt verleend na een “objectief ” onderzoek van het dossier en‘ plaatselijke kleine politieke overwegingen’ spelen normaal geen enkele rol.

Wel is het soms nuttig om een parlementslid uit de omgeving te vragen om aan de kar te helpen steken en dat schepen Deprez daarvoor beroep deed op zijn vriend en parlementslid Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke, was een uitstekende idee.  Onze Westhoek-mensen moeten bij mekaar staan voor het goeie en eerlijke doel , het belang van de gemeenschap van onze streek.  Het is wenselijk dat de verkozenen zich niet naijverig tegenover mekaar opstellen. Eensgezindheid draagt absoluut bij tot een doeltreffend en ook zuinig beleid. Electoraal opbod is in beginsel verwerpelijk en als gevolg daarvan moet de belastingbetaler nadien gedurende vele jaren “ten duurste”  opdokken en goed en wel beschouwd dat alles dikwijls slechts voor doelwitten die bijkomstig of totaal overbodig zijn.
De inzet van zovelen om in Keiem het kunstgrasveld te realiseren verdient dank en lof … een bewijs van beredeneerd oordeel , van solidariteit en eensgezindheid ! Leve de gezonde sport en vermaak.

Joost Tryhou,
Gemeenteraadslid/Schepen (1970-1982)