Onze Vlaamse schrijver Hendrik Conscience staat bekend als “de man die zijn volk leerde lezen “.  Remi Anzempamber zal in het Diksmuidse lang onthouden worden als “ de man die zijn volk leerde zwemmen”.
Het zwembad “ De Kupe” kon men zijn thuis noemen… daar kon hij  zich uitleven.  Als toenmalige Diksmuidse schepen van sport kon ik van nabij meemaken hoe hij samen met zijn collega zwembadredder , Freddy Matte, zich met hart en ziel inzette voor het kleuterzwemmen. In Diksmuide waren we toen de allereersten die klassen in watergewenning voor kleuters aanboden….maar ook werden zwemklassen – en speciale zwemuren voorzien voor gepensioneerden (waarvan sommigen nog hun eerste zwemslag moesten aanleren).  Remi was in zijn element om zich met volle toewijding in te zetten voor elke individuele aspirant zwemmer en ook voor de meer ervaren sportbeoefenaar.
Samen met de voorzitter van de Bruinvissen, Jan Colaert, en enkele andere enthousiaste zwemliefhebbers, was Remi jarenlang , men zou kunnen zeggen..”dag en nacht” .. betrokken met ZIJN club “ DE BRUINVISSEN”.

Dank, Remi, voor al wat jij gedaan hebt voor Diksmuide . Jij zal niet vergeten worden.

Vanuit Zuid-Afrika,
Joost Tryhou
Gemeenteraadslid/Schepen 1970-1982