Tegen het jaar 2018 wil de Keiemse afdeling van de Nationale StrijdersBond (NSB) op het Belgisch militair kerkhof van Keiem het arduinen beeldhouwwerk “De Treurende Moeder” van Keiemnaar Frans Portier krijgen.  Volgens secretaris Jef Boone wordt in deze herdenkingsjaren vaak gekeken naar de gesneuvelden maar worden intussen zij die toen achterbleven vergeten.  Het beeldhouwwerk van een treurende moeder, die liggend kijkt naar haar gesneuvelde soldaat, moet dan ook symbool kunnen staan voor de velen die verweesd achterbleven in die oorlogsjaren.  Overigens wordt door NSB Keiem nu reeds een gebedsdienst georganiseerd voor deze achtergeblevenen.  Om dit beeldhouwwerk te kunnen aankopen worden de komende jaren verschillende acties opgezet waaronder een gesponsorde fietstocht naar Santiago de Compostella. En intussen zijn ook al contacten gelegd met de militaire overheid om de noodzakelijke toelating hiervoor te krijgen.

Er waait duidelijk een verfrissende wind door de NSB-afdeling van Keiem waar in het jaar 2000 voor de aflossing van de wacht werd gezorgd.  Tijdens de voorbije 15 jaar werd een 60-tal leden warm gemaakt voor de NSB-activiteiten.  Dit resulteerde ondermeer in de voorbije tentoonstelling in OC De Kring die werd opgezet naar aanleiding van 100 jaar eerste wereldoorlog.  Daar mochten in oktober 2014 zo’n 1.000 bezoekers verwelkomd worden, een onverhoopte opkomst.

Was deze expo een eenmalig iets, NSB Keiem heeft uiteraard nog de gewone jaarwerking met een nieuwjaarsreceptie, de jaarlijkse koffiekaarring die dit jaar doorgaat op zaterdag 7 maart vanaf 16 uur in De Kring, een uitstap die de leden de voorbije jaren bracht naar ondermeer Lange Max in Koekelare en de historische oorlogsmonumenten in de Diksmuidse regio die via een rondrit werden bezocht en tenslotte de 11-novemberviering met een gebedsdienst en een optocht naar het Belgisch militair kerkhof.
Maar de komende jaren zal dus ook aandacht gaan naar de realisatie van het beeldhouwwerk De Treurende Moeder op het Keiems militair kerkhof.  Zowel de noodzakelijke toelating van de militaire overheid als het verzamelen van de fondsen om het arduinen kunstwerk van Frans Portier te kunnen aankopen en te kunnen plaatsen zal hoog op de agenda staan van het NSB-bestuur.  Daarnaast zal ook aandacht gaan naar de invulling van het vernieuwde dorpsplein van Keiem waar voor NSB het oorlogsmonument zijn vaste stek moeten kunnen blijven krijgen.

Intussen werd ook, na het overlijden van oud-voorzitter Nestor Scheir en het door ziekte gedwongen afhaken van Walter Volckaert, dat bestuur vernieuwd.  Dat bestaat voortaan uit voorzitter Franky Debergh, secretaris & PR Jozef Boone, archivaris Johan Verbouw (foto), penningmeester Johan Vandeweghe, vaandrig Willy Vervaecke, verantwoordelijke voor de jongerenwerking Ruben Ryckeboer en ere-bestuurslid Walter Volckaert. (DLD)