Kermis_2014Komend weekend worden de foorreizigers in Diksmuide verwacht voor de jaarlijkse zomerkermis.  Maar Diksmuide lijkt hen niet meer van harte te ontvangen want zowat alle randanimatie voor dit jaarlijkse zomerfeest van de “thuisblijvers” werd geschrapt.  Zo werd nu ook het kermisvuurwerk, die traditioneel op kermismaandag werd afgestoken, van de kermiskalender gehaald.  Nadat Diksmuide ook al de paasfoor liet afslanken, wacht nu ook de zomerkermis hetzelfde lot.  Diksmuide lijkt zijn kermissen niet meer te willen ondersteunen.

De julifoor heette vroeger nog de Magdalenafeesten en waren het zomerhoogtepunt voor de regio.  Maar in die eeuwenoude traditie lijkt Diksmuide niet meer te willen investeren.  Ze beperkt zich enkel tot een kermiszoektocht waarvoor men tussen 18 en 21 juli deelnameformulieren kan afhalen in het toerismekantoor, alle andere randanimatie is verdwenen.
Vertrekken tijdens die verlofperiode inderdaad heel wat inwoners op reis, toch zijn er ook nog een pak thuisblijvers voor wie de zomerkermis een aangenaam tussendoortje op het thuisfront moet kunnen zijn.  Diksmuide lijkt echter zijn thuisblijvers te vergeten, voor hen wachten enkel nog de foorreizigers, alle andere randanimatie inclusief het “toetje” van het kermisvuurwerk, is geschrapt.  De julifoor is nog slechts een schim van wat ze vroeger was.
Dat niet iedereen akkoord gaat met deze keuze van het stadsbestuur bleek nog tijdens de voorbije paasfoor toen tegen deze afslanking ook al proteststemmen klonken.  In kringen van foorreizigers vreest men zelfs dat Diksmuide op termijn, op verzoek van markthandelaars, zijn kermis van zijn markt zal bannen.
Opmerkelijk is nog dat ook de aankondigingsborden voor deze kermissen uit het straatbeeld verdwenen zijn.  Bij de paasfoor heette het nog dat Diksmuide met het verwijderen van deze borden niet speciaal de kermissen viseerde, wel kaderde dit in een algemene stedelijke politiek om niet langer aparte borden te plaatsen.  Maar blijkbaar wordt deze bordenpolitiek niet altijd even strikt gevolgd want zowel het Sunbeamfestival als de Baloisse-tijdrit kregen toch aparte aankondigingsborden. Wil Diksmuide inderdaad haar kermis niet meer onder de aandacht van het publiek brengen?

Komend weekend kan men wel nog op de Grote Markt terecht voor de foorattrakties.  Deze zijn te bezoeken op zaterdag 19, zondag 20, maandag 21 en dinsdag 22 juli.  Lijkt Diksmuide haar kermis niet meer te ondersteunen, op deze laatste kermisdag op dinsdag doen de foorreizigers wel nog steeds een inspanning door op deze familiedag te zorgen voor verminderde prijzen.
In het kader van Zomerse Vrijdagen en wat kunstmatig toegevoegd aan de kermisaffiche is er op vrijdagavond 18 juli nog een optreden van Loepoes aan Den Engel in de Kiekenstraat.  Deze groep staat borg voor verrassende muziek en een mega-showgehalte op het podium, aldus initiatiefnemer Björn Debackere van café Den Engel.

Voor Diksmuidelingen die hun zomervakantie thuis doorbrengen, is het dus wachten op de thuiskomst van de verlofgangers want dan pas trekt Diksmuides zomeranimatie zich op gang.  Zo is er op zondag 10 augustus in Oostkerke het nieuw initiatief : Feest in het Dorp.  Tijdens dit zogenaamd Fiesta Tropical zijn er wel optredens en animatie voorzien.  Enkele dagen later, op 15 augustus, is er dan ook opnieuw in het stadspark het gratis parktheaterfestival “Park op Stelten”. (DLD)