Naast Alveringem, Anzegem, De Haan, Roeselare en Wingene mag ook Diksmuide van de provincie West-Vlaanderen kleine windmolens uittesten.  Dit provinciaal project richt zich tot kleine windmolens die een maximale masthoogte hebben van 15 meter.  In Diksmuide klinkt al geruime tijd de vraag om deze kleine windmolens te mogen inplanten maar tot dusver wou het Diksmuids stadsbestuur hier niet op ingaan.  Diksmuids pleitbezorger Marc Deprez (Idee2006) is nu blij dat Diksmuide pilootgemeente is voor dit project en hoopt dat straks kleine windmolens ook in Diksmuide de energiefactuur naar beneden kunnen halen.

Het provinciebestuur wil dat de pilootgemeenten een gemeentelijk beleidskader opstellen rond de inplanting van kleine windmolens.  Op zijn beurt moeten deze dan gebruikt worden als leidraad voor andere gemeenten.  Hierbij moeten de 6 geselecteerde gemeenten nadenken over de inplanting van kleine windturbines.  In welke landschappen zijn ze visueel aanvaardbaar?  Onder welke randvoorwaarden kunnen ze vergund worden?  Moeten er bepaalde rendementseisen gesteld worden?  Het zijn vragen die binnen het onderzoek zullen behandeld worden, zo is te horen bij Frank De Block, gedeputeerde voor ruimtelijke ordening.

Bij de selectie van de zes gemeenten uit de 22 kandidaten, heeft de provincie alvast gestreefd naar een zo groot mogelijke diversiteit binnen de provincie.  Hierdoor kan straks elke West-Vlaamse gemeenten zich spiegelen aan deze pilootgemeenten.  Is Diksmuide dus geselecteerd, dit betekent nog niet dat hierdoor het licht onmiddellijk op groen zal gezet worden voor de inplanting van kleine windmolens op Diksmuids grondgebied, dat beseft ook Diksmuids raadslid Marc Deprez.  Hij is er daarenboven ook van overtuigd dat de lobby van energiebedrijven nog alles in het werk zal stellen om deze kleine windmolens uit het straatbeeld te houden.  En hierbij zal voor Marc Deprez de rol van plaatselijke politici, die een mandaat opnemen binnen deze energiebedrijven, niet onbelangrijk zijn.  Vandaag is met de selectie van Diksmuide misschien een veldslag gewonnen, maar nog niet de oorlog, zo vervolgt hij.  Maar overtuigd van de meerwaarde die deze kleine windturbines kunnen bijbrengen, wil hij de komende maanden, nog meer als vroeger, ijveren voor een welslagen van dit project. (DLD)