903, 2024

Natuurbeheerplan IJzer- en Handzamevallei

9 maart 24|

Graag had ik toch alles even op een rijtje geplaatst en wat duiding rond de aanvraag van ANB (Agentschap Natuur en Bos) voor de uitbreiding van het natuurbeheerplan IJzer- en Handzamevallei tot natuurreservaat (hoogst mogelijk type 4). Eerst en vooral, een openbaar onderzoek waar men dergelijke plannen kan inkijken duurt normaal 30 dagen .Nu was het welgeteld 6 dagen voor einddatum dat de landbouwers hierover ingelicht werden en de tijd hadden om eventueel bezwaar aan te tekenen. Daarnaast waren de plannen en de kaarten heel moeilijk in te kijken of te downloaden. In 2014 werden reeds 696 ha aangekochte gronden door natuurorganisaties onder een natuurbeheerplan geplaatst. Nu gaat het over 190 ha bijkomende gronden die ze de voorbije jaren aangekocht hebben en die ANB wil toevoegen bij het natuurbeheerplan IJzer-en Handzamevallei. Maar het gaat over veel meer dan enkel maar de aangekochte gronden in eigendom van de natuurorganisaties. Er wordt een perimeter ingesteld en een gebied afgebakend rondom de her en der aangekochte percelen van maar liefst een paar duizend hectaren die op vandaag (nog) in eigendom zijn van landbouwers of andere eigenaars. Dit gebied noemt men dan het ‘globaal kader ‘ En daar wringt het schoentje. Dit globaal kader wordt in het nieuwe beheerplan dan ook als ecologisch ingekleurd en niet meer aanzien als economisch gebied. De gronden binnen dit gebied, ingekleurd als natuurreservaat, krijgen zo een grote waardevermindering en worden in de toekomst misschien landbouwkundig zelfs waardeloos. De natuurorganisaties of beheerders van dit gebied krijgen door dit nieuwe beheerplan zelfs de mogelijkheid om binnen dit ‘globaal kader’ gronden aan te kopen die tot 90 pct gesubsidieerd zijn door de Vlaamse overheid. Zeg maar het belastingsgeld van zowel u als ik. Dhr Colaert vraagt net hetzelfde als de super-woman uit het verre Limburg enkele weken terug vroeg aan de landbouworganisaties en de ministers om het hoofd koel te houden. Maar het wordt moeilijk, heel moeilijk want de (jonge) betrokken landbouwers die koken van woede binnenin omdat ze op vandaag zo stiefmoederlijk behandeld worden. Een werkbaar vergelijk moet steeds van langs 2 kanten komen en dat missen we op vandaag . Het bord met de zogezegde mislukte verkiezingsslogan tussen Vladslo en Esen zie ik dan ook niet als een scheldproza maar als pure realiteit met een cynisch dankwoordje aan het juiste adres.Voor anderen is dit misschien een doorn in het oog. Ik denk dat het nog een warme, misschien zelfs hete verkiezingscampagne wordt in de eerstvolgende maanden !!!

Johan Debruyne (landbouwer)

503, 2024

Gespot in Vladslo

5 maart 24|

In de stille natuur van de Bethoosterse Broeken is er zo te zien een heel aparte verkiezingscampagne gestart.  Het is niet meer ‘Red onze boeren’ , een campagne van het Vlaams Belang, maar een campagne van een niet nader genoemde nieuwe partij waarvan de verantwoordelijke uitgever van dit landschappelijk meesterwerk gekozen heeft om onbekend te blijven.  Dat is wel jammer want zo kan niemand deze  wanhoopskreet passend beantwoorden.  Iemand in de Bethoosterse Broeken grond ontnemen – lees stelen –  is anders wel een strafrechtelijk te vervolgen criminele daad waarvoor aangifte zou moeten gebeuren bij politie of gerecht.

Maar alle gekheid op een stokje, het gaat hier natuurlijk over iets helemaal anders. Het is geen -weliswaar mislukte- verkiezingsslogan van een nieuwe politiek partij maar een initiatief van een zich in zijn bestaan bedreigd voelende sector waarvan het potje al heel lang op koken stond, een potje dat nu jammer genoeg teveel op een ongecontroleerde manier tot ontlading komt.  Met scheldproza is nog nooit een probleem opgelost. Het is veel nuttiger het hoofd koel te houden en met respect voor de visies van alle betrokken partijen samen tot een voor iedereen werkbaar vergelijk te komen.

Laat ons dus daar samen werk van maken  tot nut van het algemeen.

Jan Colaert

103, 2024

Natuurgebied ‘De Handzamevallei’

1 maart 24|

Na de commotie van de verontruste landbouwers wil ik hierbij enkele feiten over de Handzamevallei verduidelijken.  De Handzamevallei is in de eerste plaats het overstromingsgebied van de Krekebeek. Dit gebied buffert het water om zodoende het centrum van Diksmuide, dat gelegen is in de oksel van de Ijzer en de Handzamevaart, te vrijwaren van overstromingen.  De vallei heeft een oppervlakte van 1412 Ha en is volledig Europees vogelrichtlijngebied. Bovendien behoort het gebied, behoudens enkele blinde vlekken, ook tot het Natura-2000-gebied en Habitatgebied.   De geopunt-kaart is voor iedereen beschikbaar…
De Handzamevallei is dus één van 44000 Ha natuurgebieden in Vlaanderen die beheerd worden  door de landbouw. Dit gebeurt in samenwerking met de natuurorganisaties en volgens de richtlijnen voor de instandhouding van de natuurwaarden.  Zoals bekend zijn de kaarten die de waterkwaliteit weergeven rond Diksmuide donkerrood. Het staat dan ook buiten kijf dat men in dergelijke overstromingsgebieden strengere bemestingsvoorwaarden hanteert.Ook moet  men rekening houden met de Europese vogelrichtlijn die de habitat van de weidevogels beschermt.
Een eventuele reconversie van de Ijzer-en Handzamevallei zou men kunnen spiegelen aan het Sigmaplan.  Bij de opmaak van het Sigmaplan is men niet over één nacht ijs gegaan.  Er zijn goede overeenkomsten gemaakt tussen de landbouw -en de natuurorganisaties.  De natuur in de Schelde -en Demervallei is er enorm op vooruit gegaan en de landbouwers hebben er een zekere toekomst.  De Ijzer-en Handzamevallei kan hierop geen uitzondering zijn!

J.C. Monsy

2201, 2024

Katerlijst

22 januari 24|

Verwijzend naar de nieuwe kartellijst die naar de volgende lokale verkiezingen Diksmuide stapt vind ik dat een bepaalde partij daarin vertegenwoordigd, niet met een open vizier in het veld kan treden en daarom kiest voor de Judaskus.  Waar geopperd wordt voor openheid moet ik nu al vaststellen dat het gaat over mandaten en postjes. Deze kartellijst is eigenlijk  gericht tegen de huidige burgemeester.  Publiekelijk werd reeds verkondigd dat zij buiten moest, is dit een positieve manier om aan politiek te doen? Dus op de vrouw/man spelen is de goede aanpak om iemand in een slecht daglicht te plaatsen.
Ook een nieuwe toneelgroep zag het levenslicht hierbij werden weken lang stukjes van de commedia dell’ arte opgevoerd met als sluitstuk de vaudeville van zaterdag waarbij eindelijk bepaalde mensen hun masker dienden af te leggen. Want het summum van schijnheiligheid werd al bereikt! Is eerlijkheid een deugd of iets waaraan men kan werken? Ook de hypocrisie  is verweven in de lokale politiek. Iedereen mag zijn eigen opinie hebben, maar een vorm van ethiek vind ik nog altijd een must. Een eerlijke benadering zou dan immers “niet” kunnen leiden tot een zogenaamde verkeerde interpretatie. Wie het schoentje past trekke het aan. Valsheid in gedachte is misschien ook een zonde!

Jacques Clabeau

2311, 2023

De IJzervloed

23 november 23|

Bij het overstromen van de IJzervallei komt de polarisatie tussen landbouw en natuur (spijtig genoeg) terug boven drijven, mede door inzichten van (water)professoren en wetenschappers. Bepaalde politici nemen zelfs al het woord ‘onteigenen ‘ in de mond, dit terwijl de inwoners nog met de voeten in het water staan met alle ellende vandien. De landbouw wordt terug (onterecht) met de vinger gewezen. In het onlangs verschenen boek ‘De IJzervloed’ leert het verleden en de geschiedenis van dit gebied ons nochtans een ander verhaal bij de grote overstromingen van de IJzervallei in 1872 toen er helemaal nog geen sprake was van drainage, industriële groententeelt, zware landbouwmachines, verharding of enige klimaatverandering. Eventjes enkele fragmenten uit het boek ter illustratie (blz 20-21).
December 1872 : In de vallei van den Yser zijn 1000 huizen en hofsteden waer de bewoners op de zolder woonen , en waar het vee is weggevoerd of staet te versmooren in de stallen …..De jaren 1867, 53 en 41 die zeker grote waterjaren waren, zijn, zeggen de oude Merkemnaars, niet te vergelijken met 72…..Op de hofsteden gaat het geheel erg: het merendeel van het hoornvee staat tot aan de knieen in het water, geheele benden koeien zijn door het water naar het hooge gedreven om niet te versmoren en vele zwijnen zijn reeds in hun kot versmoord…
Overstromingen in dit gebied zijn dus van alle tijden en dit zal in de toekomst wellicht ook niet anders zijn. Structurele weldoordachte maatregelen om de waterpeilen beter te beheersen in deze valleigebieden, overstromingsgebieden en de rivier de IJzer, met de technologie waarover we op vandaag beschikken, dringen zich dan ook op om dergelijke gebeurtenissen en rampscenario’s te vermijden in de toekomst. Het boek eventjes aandachtig en grondig doorlezen kan bij sommigen misschien wel tot andere en betere inzichten leiden zodat iedereen met een gerust gemoed verder kan leven met de grillen van de natuur !!!

Johan Debruyne

Ga naar de bovenkant