RoBie en Noëlla Van Outryve zijn erin geslaagd twee kunstenaars bij elkaar te brengen in hun galerie Montanus.5 voor een opmerkelijke duo-expo onder de noemer “Parallelle”. Tijdens “Parallelle” brengen ze Anne Vanoutryve samen met de Nederlandse Ingrid Simons.  “Parallelle” verwijst dan ook naar de gelijklopende en opvallende eenstemmigheid in het oeuvre van beiden.  Na de vernissage op zaterdag 15 april is deze tentoonstelling te bezoeken, zowel op paaszondag als op paasmaandag, telkens doorlopend van 10 uur tot 18 uur.  Verder is “Parallelle” in Diksmuides centrum voor hedendaagse kunst, gelegen in de Montanusstraat 5 nog te bezoeken tot 14 mei, iedere vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 10 uur tot 18 uur.

Ingrid Simons was reeds in 2009 te gast in Montanus.5.  En sindsdien is galeriehouder RoBie Van Outryve deze kunstenares blijven volgen.  Ze verblijft voor haar werk veel in Portugal waar ze zich laat inspireren door de zuiderse landschappen.  De voorbije jaren mocht ze ook exposeren op diverse plaatsen in België, Nederland, Duitsland, China, UK en Portugal. Voor RoBie Van Outryve was het dan ook een droom dit werk samen met dit van Anne Vanoutryve in één duo-expositie te brengen.  Ook Anne Vanoutryve laat zich immers inspireren door landschappen, al vindt ze deze bij voorkeur in de koudere streken van IJsland en Noorwegen.  Gletsjers, fjorden, ijskappen en smeltende ijsmassa’s komen dan ook veelvuldig voor in haar werk.  Anne Vanoutryve en Ingrid Simons zijn dan ook twee vrouwelijke schilderende generatiegenoten die tonen hoe het landschap-schilderen zich in hun werk levendig manifesteert.  Eenstemmig is hun spontane schilderwijze die wel moeilijk te catalogeren is onder een bepaalde strekking of trend.
Is hun beider werk verder lyrisch geladen en krachtig gestructureerd, Ingrid Simons gebruikt hoofdzakelijk zwart, wit, zee- en zandkleuren, Anne Vanoutryve werkt dan weer met veel varianten van ijzig blauwe of groene en aardtinten.  Ook in de tekeningen van Anne en de grafiek van Ingrid ontwikkelt zich een dialoog tussen deze twee kunstenaars die elk op het eiland van hun atelier, gedreven getuigenis afleggen van hun authenticiteiten.
Loopt het landschap “parallelle” door hun beider werk, daarnaast zijn het ook leeftijdsgenoten en beiden zijn ook nog eens leraars in het kunstonderwijs.  Voor Anne Vanoutryve is dat zelfs in Diksmuide, in de afdeling van de Poperingse academie die haar leslokalen heeft in het voormalig Beersts klooster.

Op de vernissage van paaszaterdag wordt het inleidend woord verzorgd door kunsthistorica Els Vermeersch waarna Diksmuids cultuurschepen Karline Ramboer de tentoonstelling officieel mag openen.

Meer info : www.montanusvijf.be (DLD)