Samen met drie andere Westhoekgemeenten, Ieper, Poperinge en Zonnebeke, stapt ook Diksmuide in het UiTPAS-verhaal, een spaar- en voordelenprogramma voor de vrije tijd.  Wie deelneemt aan een UiTPAS-activiteit krijgt als houder van deze digitale spaarkaart punten.  En met deze punten krijgt men later voordelen zoals een korting, een geschenk of een exclusieve beleving.  Maar de UiTPAS biedt nog een bijkomende mogelijkheid want inwoners met een beperkt inkomen krijgen met hun UiTPAS, die ze gratis krijgen, een korting van 80% op alle UiTPAS-activiteiten in deze vier Westhoekgemeenten.  Zo kan deze UiTPAS voor Diksmuids schepen Marc De Keyrel niet alleen drempels in de wereld van de vrije tijd verlagen, ze kan ook werkelijk deuren openen, ook voor hen die het moeilijk hebben en waardoor voor hen deze deuren anders gesloten blijven.

Ieder gezinslid kan vanaf de leeftijd van 3 jaar een UiTPAS aankopen.  Hiervoor betaalt men als volwassenen eenmalig 5 euro, kinderen en jongeren onder de 18 jaar betalen 2  euro.  Men kan deze aanschaffen in het zwembad, CC Kruispunt, LDC Ten Patershove, de bib, de toeristische dienst, het sociaal huis en het stadhuis.  Wie een pas koopt krijgt meteen 3 spaarpunten, 2,5 euro korting in CC Kruispunt, 2,5 euro korting in het Flanders Fields Museum (Ieper) of het Hoppemuseum (Poperinge) en 4 euro korting op een sport- of jeugdactiviteit georganiseerd door Diksmuide.
De pas is levenslang geldig en kan niet alleen in de Westhoekgemeenten gebruikt worden om punten te sparen of om te ruilen maar ook in de andere regio’s waar de UiTPAS reeds zijn plaats heeft verworven.  In Diksmuide kan men vanaf 1 juni tijdens de eerste fase punten sparen in de sporthal en het zwembad, in de hoofdbib, bij voorstellingen in CC Kruispunt, op grote evenementen, in de Klapstoel of in het sociaal restaurant in WZC Yserheem, in de IJzertoren, bij concerten van muziekclub 4AD en in de kunstacademie Clemens non Papa – Kadens.  Vanaf volgend jaar wil men in een volgende fase ook de UiTPAS bruikbaar maken bij activiteiten van het verenigingsleven.  Ook Diksmuide wil investeren in de UiTPAS in het verenigingsleven omdat  ze hiermee ook de verenigingen een stevige steun in de rug geeft, zo stelde schepen Marc De Keyrel op de voorstelling van de UiTPAS.
Waar men overal terecht kan, dat vindt men op www.uitindewesthoek.be.  Men vindt daar niet alleen een overzicht van de activiteiten, wie zijn profiel aanmaakt kan er ook zijn puntensaldo opvolgen en de voordelen vinden waarvoor men in aanmerking komt.  En die voordelen gaan van een gratis drankbonnetje voor 5 punten tot een 5 voorstellingenabonnement in CC Kruispunt voor 100 punten.
Inwoners met een beperkt inkomen die menen recht te hebben op een gratis UiTPAS waarmee ze kunnen rekenen op een korting van 80% op de UiTPAS-activiteiten kunnen hiervoor terecht in het Sociaal Huis of OCMW aan het IJzerheemplein. (DLD)