De Chinese tyfoon Meranti heeft in september niet alleen gezorgd voor meer dan tien doden, een pak materiële schade en miljoenen huizen zonder stroom gezet, deze tropische cycloon zorgt nu ook voor een vertraging van de wegenwerken in de Diksmuidse Vaartstraat.  De boord- en straatstenen die er moeten geplaatst worden komen immers uit een Chinese steengroeve die te lijden had van deze tyfoon.  Hierdoor is een tweede schip met boordstenen voor de Vaartstraat aan boord, niet tijdig kunnen vertrekken.  Deze zou nu ten vroegste halfweg december aanmeren in Antwerpen.  De werken werden nu door deze vertraging herschikt.  Het is de tweede maal dat Diksmuide geconfronteerd wordt met een vertraging van een openbaar werk door een laattijdige levering vanuit overzeese gebieden.  Eerder dit jaar werden ook de renovatiewerken aan het stadhuis vertraagd doordat de vloeren uit Vietnam te laat geleverd werden.

Een eerste schip bracht al een deel van de boordstenen voor de Vaartstraat.  Hiermee kan 82 meter boordstenen gelegd worden.  Deze zullen deze week geplaatst worden aan de zijde van supermarkt Lidl en Hof ter Bloemmolens.  In deze zone wordt ook het voetpad aangelegd.  In afwachting dat het tweede schip arriveert met de rest van de boordstenen, zal bij wijze van tussenoplossing de rijweg van de Vaartstraat verhard worden met schraal beton zodat deze weg toch berijdbaar wordt.

De nu aangepaste planning voorziet nu verder dat tussen 9 en 29 januari het kruispunt van de Weststraat met de Wilgendijk wordt afgesloten voor alle verkeer.  Daar wordt nu eerst de riolering geplaatst.  Vervolgens wordt alles verhard met asfalt.
Behoudens de weersomstandigheden roet in het eten zouden gooien, kan dan vanaf 30 januari het kruispunt aan de Wilgendijk opnieuw open gesteld worden.  Meteen wordt dan ook opnieuw de Vaartstraat afgesloten zodat men er kan starten met de finale aanleg van de bovenbouw van deze straat.  Tegen eind februari zou de Vaartstraat dan opnieuw open zijn voor het verkeer.  Verder wordt tijdens de maanden januari en februari ook nog, waar dit mogelijk is, gewerkt aan de verharding van de Generaal Baron Jacquesstraat. (DLD)