Natuurtpuntafdeling De Bron kreeg positief nieuws over de toekomst van het 3 Mussenproject in de Handzamevallei : minister Schauvliege waarborgt 3 Mussenproject.  Volgens Peter Bossu en Guido Vandenbroucke van Natuurpunt hebben zij de voorbije maanden meermaals aangedrongen bij de minister op rechtszekerheid voor het project.  Nu heeft minister Schauvliege laten weten dat ze het 3 Mussenproject beschouwt als een erg gewaardeerd en belangrijk project dat als voorbeeld kan dienen voor andere regio’s. Ze benadrukt daarbij ook de win-winsituatie voor zowel natuur als landbouw. De werkwijze van het 3 Mussenproject zorgt volgens de minister voor succes op ecologisch vlak en voor verbeteringen voor de landbouwers en is altijd in heel nauw overleg met de betrokken landbouwers.  Daarom gaf ze de opdracht om de financiële ondersteuning van het project door de Vlaamse overheid structureel voor de lange termijn uit te werken en zo de toekomst van het project te verzekeren. Met deze beslissing waarborgt volgens Natuurpunt de minister de toekomst van het 3 Mussenproject.

Natuurpunt De Bron is van bij de start een groot voorstander van het 3 Mussenproject geweest. Het herstel van de Handzamevallei ging voordien nauwelijks vooruit. Door deze beslissing van minister Schauvliege is er niet alleen zekerheid over de toekomst van de 3 Mussen, het mag zonder enige twijfel ook gezien worden als een erkenning voor de werkwijze van het Regionaal Landschap IJzer en Polder rond dit project. Natuurpunt De Bron is bijzonder tevreden met de beslissing van de minister en heeft haar hiervoor niet alleen bedankt maar ook uitgenodigd voor een plaatsbezoek. Voor Peter Bossu en Guido Vandenbroucke zijn dankwoorden ook op hun plaats voor alle actoren en in het bijzonder voor de meewerkende landbouwers, het stadsbestuur van Diksmuide en het polderbestuur voor de positieve samenwerking. Tenslotte zijn ze ook dankbaar voor de inzet van gedeputeerde Guido Decorte, die als voorzitter van het Regionaal Landschap IJzer en Polder het 3 Mussenproject overal verdedigde en mee aandrong op waarborgen voor de toekomst.
Intussen zijn ook de graafwerken tussen de Handzamevaart en de spoorweg terug van start gegaan. Hiermee is de zoveelste fase van het 3 Mussenproject ook op het terrein een feit. (DLD)