Op 10 oktober is het Werelddag geestelijke gezondheid. In de aanloop naar die dag gaan in de regio Ieper-Diksmuide tientallen ‘geestelijk gezonde’ acties door. De acties nodigen iedereen uit om stil te staan bij zijn of haar geestelijke gezondheid en bij die van anderen. Omdat er nog altijd te veel over gezwegen wordt. En laat spreken nu net een deel van de oplossing zijn …  In Diksmuide gaat dit jaar in het kader hiervan voor het eerst een theaterwandeling door. Onder de titel “AAЯDIG” organiseert het Sociaal Huis van Diksmuide en CC Kruispunt deze bijzondere taboedoorbrekende voorstelling op vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober.

“Samen Veerkrachtig” is ook dit jaar weer de rode draad van de Werelddag geestelijke gezondheid. En dat is geen toeval. Want veerkracht is precies datgene wat men nodig heeft om na een mentale tik een frisse start te nemen. Niet iedereen slaagt er echter in om in zijn eentje recht te krabbelen. “Samen Veerkrachtig” verwijst naar het belang van een helpende hand, een bemoedigend schouderklopje. Zorgen voor elkaar, dat is zorgen voor veerkracht.
Televisiemaker en filmregisseur Nic Balthazar is ambassadeur van de Werelddag en zet mee zijn schouders onder de campagne. “Er rust nog altijd een vreselijk taboe op alles wat met geestelijke gezondheid te maken heeft. Onze prestatiemaatschappij dwingt ons sterk te zijn. Maar wie mentaal niet helemaal fit is, wordt weggezet als zwak. Zorgwekkend, vind ik dat.”, aldus Nic Balthazar.
In de Westhoek, en uiteraard ook in gans Vlaanderen, gaan op tal van plaatsen acties door. Zo veel evenementen zelfs dat men er een heuse tiendaagse heeft van gemaakt. Men startte al op zondag 1 oktober en eindigen doet men op dinsdag 10 oktober. In “Uit in Vlaanderen” staat vermeld waar welke acties doorgaan.
In Diksmuide is er dus een theaterwandeling. Het theatergezelschap “De Toverlantaarn” brengt, op verschillende plaatsen, psychische kwetsbaarheid in beeld: verrassend, soms confronterend maar vooral taboedoorbrekend. Lieven Debrauwer, regisseur en cineast, verzorgt er de inleiding. Voor en na de wandeling zijn er ook kunstwerken te bezichtigen, gemaakt door mensen met psychische kwetsbaarheid. Op zaterdag 7 oktober zijn er theaterwandelingen om 14.30 uur en om 20.00 uur, met als vertrekplaats CC Kruispunt.  De deelname is gratis. Wel wordt gevraagd vooraf in te schrijven via CC Kruispunt, 051 79 32 50 of info@cckruispunt.be. Op vrijdag 6 oktober is er een voorstelling voor de scholen uit Diksmuide (volzet). (DLD)