Vorige zondag ging in CC Kruispunt de herfstzitting door van de Orde van ’t Manneke uit de Mane wiens standbeeld op de Diksmuidse Grote Markt staat.  Tijdens deze academische zitting wordt ieder jaar ook de oer-West-Vlaamse humoristische volksalmanak voorgesteld die dit jaar ook het lied van ’t Manneke uit de Mane bevat.  Het eerste exemplaar van ’t Manneke uit de Mane 2017, meteen de 95ste editie uit de reeks, is traditioneel voorbehouden voor de Diksmuidse gastvrouw, burgemeester Lies Laridon.  Maar deze kreeg meteen ook een pakketje van deze Mannekens mee voor het Diksmuids Sint-Niklaaskoor.  Zij verzorgen immers ieder jaar de misviering voor de Orde van ’t Manneke en omdat het Sint-Niklaaskoor dit jaar zijn 40ste verjaardag viert, vond de Orde van het Manneke uit de Mane dan ook een verjaardagscadeau op zijn plaats. Meteen is deze geste van ’t Manneke een primeur

In de editie voor 2017 voorspelt ’t Manneke opnieuw het weer voor het volgende jaar en vertelt hij “kluchtjes”.  Daarnaast zijn er nog enkele rubrieken zoals “Wat gebeurde er 50, 100, 200 tot 1300 jaar geleden?”, “de Eerste Wereldoorlog in West-Vlaanderen in 1917”, “over West-Vlaamse familienamen” en “aperitieven met kanunnik Kir in Kortrijk …”.  Deze volksalmanak is verkrijgbaar tegen de prijs van 4,5 euro in de Standaard Boekhandel in de Generaal Baron Jacquesstraat.  Bestellen kan ook per mail : manneke@mannekeuitdemane.be  Alles wordt dan per post thuis besteld maar de prijs wordt verhoogd met de portkosten.

Tijdens de herfstzitting werden ook opnieuw drie verdienstelijke West-Vlamingen tot ridder geslagen.   De eerste was de Ardooise voormalige topvoetballer Marc Degryse die inmiddels voetbalanalist is geworden.  Hij voelde zich alvast vereerd met de ‘hoogst bereikbare onderscheiding op aarde’, zoals het ridderschap ludiek wordt genoemd.
De tweede nieuwe ridder Antoon Boyen is dan weer een aangespoelde West-Vlaming. De geboren Limburger volgde zijn West-Vlaamse echtgenote naar Sint-Eloois-Vijve en is als eerste voorzitter van het hof van beroep in Gent de hoogste magistraat van West- en Oost-Vlaanderen.
Tenslotte stond het in de sterren geschreven dat ook Roeselarenaar Koen Denys ooit bij ’t Manneke uit de Mane terecht zou komen. Hij vormt er immers de vierde generatie Denys. Grootvader Achiel Denys richtte na WO I ’t Manneke uit de Mane weer op, zijn grootvader Willem ‘Peegie’ Denys deed in 1964 hetzelfde, terwijl vader Jan Denys in het huidige bestuur of ‘berek’ ondervoorzitter is.  (DLD)

Foto (Dirk Spruytte): vlnr: Marc Degryse, Antoon Boyen, Koen Denys en voorzitter ’t Manneke uit de Mane Johan Colpaert