Zondag 31 mei, naar aanleiding van Open Wervendag, is de werf van het Diksmuids stadhuis dat momenteel wordt gerestaureerd, éénmalig te bezoeken.  Aannemer Artes Woudenberg stelt zijn werf open tussen 10 uur en 17 uur.  Men krijgt er een rondleiding in het stadhuis met uitleg over de diverse werken en technieken die werden toegepast bij deze restauratie.  De grote blikvangers zijn de herbestemming van de ondergrondse kelders, de inbreng van een nieuwe glazen lift en de nieuwe aanbouw in glas.

Een voorsmaakje van wat het stadhuis wordt, krijgt men alvast in het toerismekantoor waar de restauratiewerken al beëindigd zijn.  De rest van de rondleiding zal zich echter situeren in het stadhuis zelf dat nog volop in restauratie is.  Met deze restauratiewerken wil men niet alleen het stadhuis optimaliseren naar functies en gebruik, men wil ook alle delen toegankelijk maken.  Bij de opwaardering van het Diksmuids stadhuis, dat behoort tot Unesco werelderfgoed, heeft men de authenticiteit gerespecteerd door te kiezen voor een zachte restauratie.  Daarbij werd alles voorzien van alle nieuwe technieken en comfort.  Maar hedendaags gebruik vraagt ook energetische maatregelen: isoleren van vloeren, dak en schrijnwerk op een duurzame manier.  Daarbij werden ook de vroegere ongebruikte kelderruimtes getransformeerd tot verhalenkelder en archiefruimte.  Alle gebruikte speciale restauratietechnieken zullen zondag toegelicht worden.

Na zondag gaat de stadhuiswerf terug dicht, dan blijft het nog enkele maanden het exclusief werkterrein van de bouwvakkers.  Bedoeling is dat het gerestaureerde stadhuis opnieuw in gebruik kan worden genomen voor de dienst bevolking en de archiefdiensten enerzijds en officiële ontvangsten en gemeenteraden anderzijds, vanaf midden oktober.

Meer info : www.openwervendag.be (DLD)