De zomereik op de stadhuiskoer die er staat sinds de renovatie van het stadhuis, vecht er voor zijn leven.  Zijn conditie is zo slecht dat niets doen betekent dat hij ten dode is opgeschreven.  Dat was maandagavond te horen van Groen-secretaris Günther Claes tijdens het vragenuurtje bij de opening van de gemeenteraad.  Maar volgens milieuschepen Martin Obin (CD&V) wordt de gezondheidstoestand van de eik wel degelijk van dichtbij opgevolgd.  Zo kwam de boomkweker die de zomereik leverde, naar aanleiding van de vraag van Günther Claes, de boom nog inspecteren.  Voor hem is de zomereik, zijn verhuizing in acht genomen, wel degelijk nog steeds in een goede gezondheid. Schepen Obin maakt zich dan ook geen zorgen.  Ook al was het prijskaartje van deze 60 jaar oude zomereik 24.000 euro, er is ook nog steeds een waarborg van 2 jaar aan verbonden.

Voor Günther Claes, die zelf beroepshalve boomverzorger is, toont de boom toch duidelijk tekenen van stress.  Oorzaak is voor hem dat hij ondeskundig is aangeplant en ook nog eens slecht onderhouden wordt.  Voor de Groen-secretaris is het jammer want de zomereik is een mooie en erg waardevolle boom.  Voor Günther Claes was het plantgat alvast te klein en ook de bodemeigenschappen voldoen voor hem niet.  Verder laat het bevloeiingssysteem te wensen over zodat half juli, toen het 25° celsius warm was, het systeem zelfs niet werkte.  Verkleurde bladeren veroorzaakt door droogte en zuurstofgebrek doen voor hem het ergste vrezen.
Günther Claes deed dan ook, tijdens het vragenuurtje van de gemeenteraad, een oproep aan het stadsbestuur om een bomenbeheersplan op te stellen.  Ook al doet de stedelijke groendienst uitstekend werk voor de zomereik, met een bomenbeheersplan zou deze boom nog kunnen gered worden  Dat zou trouwens niet alleen deze zomereik redden, ook andere bomen in het centrum zouden ermee gebaat zijn.  In de marge van de zitting verwees hij hierbij naar een koppel zeldzame rode eiken in de voortuin van de voormalige dokterswoning Wauters in De Breyne Peellaertstraat.  Daar is een bouwproject gepland waar dergelijke bomen vaak in de weg staan van bouwpromotoren.  Ook daar kan een bomenbeleidsplan verhinderen dat er makkelijkheidshalve voor de kapvergunning wordt gekozen.

Schepen Martin Obin heeft zowel zijn eigen stedelijke groendiensten als de leverancier van de stadhuis-boom voorafgaandelijk aan de zitting geconsulteerd.  En daar was eensluidend te horen dat de zomereik nog steeds in een goede gezondheid verkeert.  En die gezondheid wordt ook regelmatig opgevolgd, al kan niet ontkend worden dat de 60 jaar oude boom zich moet herstellen na het herplanten.  Daarenboven kon hij nog aankondigen dat het bomenbeheersplan eraan komt in het kader van het groenplan dat in opmaak is.
Ook rond de bomen aan de voormalige dokterswoning Wauters in De Breyne Peellaertstraat maakt schepen Obin zich sterk dat dit eikenkoppel er blijft staan.  Het stadsbestuur heeft alvast de opdracht gegeven aan de bouwheer de bomen te bewaren en in het nieuwe ontwerp een plaats te geven aan deze eveneens monumentale bomen. (DLD)