Vorige week besliste het Diksmuids schepencollege nog principieel om een eerder verleende verkavelingsvergunning in de wijk Oostvesten op de hoek van de Hofstraat terug in te trekken omdat er fouten bij de toekenning waren vastgesteld.  Nu is er opnieuw onduidelijkheid gerezen rond een andere bouwaanvraag die opnieuw zorgt voor onrust in diezelfde wijk.  Deze maal gaat het over de bouw van een loods voor de scouts in de Laure Fredericqlaan waarvoor opmerkelijk de aannemer NV Hancke een bouwaanvraag indiende terwijl Diksmuide nochtans zelf eigenaar wordt van deze loods.  Daarbij zouden de voorschriften gebruikt zijn van het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) Stationsbuurt dat nog online staat op de stedelijke website maar intussen wel werd vernietigd door de Raad van State. Volgens Paul Claus van de wijkbewoners Oostvesten gelden voor deze bouwaanvraag bijgevolg nog steeds de oude regels van het BPA Oostvesten waardoor de loods, gelegen in een zone voor openbaar park, slechts 21 vierkante meter groot mag zijn. De huidige aanvraag voorziet volgens Paul Claus een loods van 168 vierkante meter, volgens jeugdschepen Marc De Keyrel gaat het over een berging van 96 vierkante meter die evenwel ook nog steeds te groot is.

Deze nieuwe berging is volgens jeugdschepen Marc De Keyrel noodzakelijk omdat de scouts over geen berging meer beschikken.  Deze jeugdbeweging heeft tijdelijk gebruik kunnen maken van de oude gebouwen van de technische dienst aan de Kleine Dijk die echter binnenkort worden afgebroken. Deze loods zou volgens de schepen een definitieve oplossing betekenen voor het bergingsprobleem van de scouts.
Heeft schepen De Keyrel het over een berging, toch spreekt de gele aanplakkingsbrief slechts over een overkapping (foto) waarmee volgens Paul Claus de burger wordt misleid.  Een loods voor scouts met twee garagepoorten is niet alleen geen overkapping, het is ook al niet in overeenstemming met de bestemming van openbare parkfunctie van deze voormalige tennisterreinen. Ligt daar de reden dat de gele aanplakkingsbrief het heeft over een overkapping, zo vraagt Paul Claus zich luidop af. En dat volgens deze aanplakkingsbrief ook de aangestelde aannemer van deze werken als indiener van de bouwaanvraag  optreedt, is voor de vertegenwoordiger van de wijkbewoners ook al opmerkelijk.  Maar volgens schepen De Keyrel kreeg de aannemer wel degelijk de opdracht om de bouwvergunningsaanvraag in orde te brengen.  Hierdoor wordt deze aanvraag wel behandeld door het stadsbestuur zelf, terwijl ze zelf, na de voorlopige oplevering, er ook eigenaar van wordt.  Voor Paul Claus betekent dit dat het stadsbestuur een bouwdossier bij zichzelf indient.  Zo wordt ze rechter en partij wat absoluut niet kan want hoe kan ze dan nog neutraal oordelen over de bezwaarschriften. Dergelijke bouwaanvraag moet dan ook volgens hem behandeld worden door de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar in Brugge.
En er zitten volgens de woordvoerder van de wijkbewoners Oostvesten nog meer hiaten in de aanvraag.  Zo kreeg de persoon die het dichtst bij de inplanting woont niet de nochtans verplichte aangetekende brief toegestuurd.  Verder geniet deze site ook van enige bescherming als zijnde van cultuurhistorische waarde vermits het behoort tot het bouwkundig erfgoed van het stadspark.  Een andere vrees van de wijkbewoners dat de loods het speelplein zou verkleinen, is volgens schepen De Keyrel wel ongegrond, het speelplein behoudt zijn huidige oppervlakte.
Nog opmerkelijk is volgens Oostvesten-woordvoerder Paul Claus dat het dossier enkel nog digitaal kan ingezien worden waarbij er in het administratief centrum aan de Heernisse voor de bezoekers geen passende accommodatie met PC of laptop is om dat te doen.  Er is ook geen papieren versie voorhanden.  Dat gaat volgens hem in tegen de richtlijnen van het Vlaams gewest en maakt van het gevoerde openbaar onderzoek ook al een lachertje.

Voor Paul Claus is het duidelijk :  Diksmuide moet, gezien ook hier grote administratieve fouten zijn gemaakt, dit openbaar onderzoek dat nog loopt tot 21 december, onmiddellijk stopzetten. Het buurtcomité Oostvesten komt woensdag bijeen om het bezwaarschrift te bespreken.  Daarnaast zal ze ook een klacht bij hogere besturen in overweging nemen.  (DLD)