In de Galileistraat heeft landbouwer Patrick Verschoore enkele boodschappen “private weg” uitgehangen.  Wou hij een signaal geven aan het Diksmuids stadsbestuur die via zijn private landweg een verbinding wil maken tussen Galileistraat en IJzerdijk in het kader van haar Noordvesten-project?  Toch niet, zo stelt ons betrokken landbouwer.  Hij moest wel vaststellen dat de jongste weken steeds meer recreanten gebruik maakten van zijn landweg om naar de boorden van de IJzer te trekken.  Dat ze daarbij gebruik maakten van deze private landbouwgronden die – uiteraard – geen openbaar domein zijn, daar gingen ze blijkbaar aan voorbij.  Vandaar dat Patrick Verschoore ze met deze boodschappen hieraan nog eventjes wilde herinneren.  Of hij hiermee ook aangeeft dat hij de stedelijke Noordvestenplannen, die voorzien in een verbinding tussen de Galileistraat en de IJzer, liever niet gerealiseerd ziet op zijn gronden, dat wil landbouwer Verschoore niet met zoveel woorden gezegd krijgen.  Zeg uiteraard nooit nooit, zo stelt de landbouwer maar toch staat hij niet te springen om zijn private weg openbaar te maken.  Ook niet na een eerste gesprek dat hij had met het stadsbestuur.  Maar meer dan dit eerste verkennend gesprek tussen stadsbestuur en landbouwer was er nog niet.

Schepen Karline Ramboer erkent dat er met landbouwer Verschoore nog maar één maal is samen gezeten.  Prioritair zet Diksmuide nu immers in op de realisatie van de randparking in de Beerstblotestraat en het pad aan de achterzijde van de woningen in de Kleine Dijk.  Daarvoor is nu ook een subsidieaanvraag bij de provincie lopende.  Voor zowel de investering van de parking die 300.000 Euro beloopt als voor de 150.000 Euro hoge investeringskost voor het pad, wil Diksmuide een provinciale subsidie van 30 procent bekomen.  Dit pad moet in zijn eerste fase aansluiting krijgen met de Galileistraat via gronden die op vandaag eigendom zijn van landbouwer Lieven Demol met wie schepen Ramboer wel al vergevorderde onderhandelingen voert.  Maar voor schepen Ramboer is het nu wel eerst afwachten of men deze provinciale subsidies kan binnen rijven.  Pas dan kan het totaal financieel plaatje en de mogelijkheden voor de totale realisatie van Noordvesten bekeken worden.  Pas op dat ogenblik zal ook opnieuw de verbinding tussen Galileistraat en IJzer in beeld komen en kan men terug met ondermeer landbouwer Verschoore aan tafel zitten.  Maar intussen blijft deze aarden landweg wel degelijk privaat en is dit geen openbaar domein dat door iedereen zomaar mag doorkruist worden.

Overigens is er vanavond om 20 uur nog een infovergadering in LDC Ten Patershove voor de buurtbewoners van de Kleine Dijk.  Daarbij zal niet alleen het project Noordvesten toegelicht worden en de realisatie van de randparking in de Beerstblotestraat, ook het woonproject dat komt op de site van de Oude Technische Dienst zal aan bod komen alsook het bouwproject dat op de huidige randparking van de Beerstblotestraat komt.  Dat zal door de projectontwikkelaar toegelicht worden. (DLD)