La Palma, of in de volksmond “de” Palma, de bekende danszaal in Gits, is nu al een poosje dicht.  Maar nu komt La Palma voor een tweede leven naar de Diksmuidse deelgemeente Leke.  Al is het dan onder een andere vorm.  Toneelkring De Speye brengt immers het massaspektakel La Palma in OC Lecca.  Deze bewerking op een toneelstuk brengt de unieke sfeer van La Palma uit de jaren zeventig opnieuw tot leven.  En daarvoor wordt Lecca omgevormd tot een arena-theater waarbij het publiek op de tribunes zit.  Ze moeten zich in het vroegere La Palma wanen.  Er zijn 8 voorstellingen gepland in de maanden april en mei maar de kaarten vliegen nu reeds de deur uit.  Het nieuw online-reservatiesysteem maakt het dan ook makkelijker om een ticket te kopen om naar La Palma te gaan.

Achter het toneelstuk La Palma zit een auteurstrio. En één van dit drietal is een Diksmuideling.  Lampernissenaar Peter Bossu schreef La Palma in 2001 samen met Bruggeling Bart Cardoen en Lichterveldenaar Henk Cnockaert.  Henk en Peter gingen tijdens hun jeugdjaren vaak met hun ouders naar La Palma in Gits.  Ze zagen er pakken optredens van Vlaamse, Nederlandse en Duitse artiesten.  De unieke sfeer die er hing bleef hen altijd bij zodat ze uiteindelijk besloten er een stuk over te schrijven.  La Palma ging uiteindelijk in 2002 in première in Torhout met zowaar een live balorkest.  Het stuk werd inmiddels al een viertal keer opgevoerd.
Voor Peter Bossu was La Palma overigens niet zijn proefstuk, eerder schreef hij samen met wijlen Danny Decaestecker het kindertheater “Suskewiet”.  En er ligt nog een derde stuk in zijn lade. Maar daar is volgens auteur Bossu nog wat werk aan.  Intussen is Peter Bossu alvast heel blij dat La Palma naar Leke komt.

In de bewerking die in Leke gebracht wordt, zal het publiek kennis kunnen maken met verschillende mensen, van allerlei pluimage, die elkaar weten te vinden en in La Palma lief en leed delen.  Het wordt dan ook een hilarische toneelavond met veel ambiance en muziek.  Voor dit komisch totaalspektakel kan De Speye opnieuw rekenen op een pak medewerkers.  Zo komen er 17 spelers en 20 figuranten voor het voetlicht.  En dan zijn er ook nog een pak medewerkers achter de schermen.  Regisseur Philippe De Clercq zal alles in goede banen leiden.  Als oude toneelrat heeft hij al zijn strepen op het podium verdiend, zowel als speler maar ook als regisseur bij diverse toneelgezelschappen in de Westhoek.  Voor hem is La Palma alvast een mooie uitdaging.
Zaal Lecca wordt voor La Palma omgebouwd tot een danstempel met een speciale opstelling van de tribunes in arenavorm.  Daarom moet ook de bar verhuizen.  De foyer wordt dan ook ondergebracht in tenten op de parking van Lecca.

La Palma wordt gebracht op 20, 21, 22, 27, 28 en 29 april en op 4 en 5 mei.  Op vrijdag en zaterdag zijn de voorstellingen om 20 uur, op zondag om 17 uur.
Kaarten kunnen online gereserveerd worden via despeye.codens.be  Dat de Speye met La Palma opnieuw een unieke toneelavond brengt is overigens nu al te merken aan de vlotte kaartenverkoop.  Er zijn dan ook slechts 170 plaatsen per avond.  Er snel bij zijn is dan ook de boodschap.  Overigens kunnen er ook nog altijd op de gewone manier tickets besteld worden.  Dat kan bij Ann Vyvey (T 0477/68.37.37 of E vyveyann@hotmail.com) elke dag tussen 16 uur en 21 uur. De inkom bedraagt 10 euro. (DLD)