De senioren vormen een steeds groter wordende groep in onze samenleving en in Diksmuide is dat niet anders.  Maar voor hen is mobiliteit en toegankelijkheid misschien nog dat ietsje meer belangrijk dan voor hun jongere stadsgenoten.  Een kleine verhoging vormt voor hen vaak al een groot obstakel.  Omdat zelfstandig mobiel blijven een grote uitdaging is om het wonen in een stad leefbaar te houden, trok het voorbije jaar de Diksmuidse Senioren Adviesraad met haar voorzitster Jeannette Denoo door de verschillende deelgemeenten, gewapend met een rolstoel en fietsen.  Zo maakte men een knelpuntenwandeling die een paar honderd probleempunten heeft bloot gelegd.  Deze lijst werd overgemaakt aan het Diksmuids stadsbestuur die aansluitend tot actie overging.  Zo werden in Beerst al enkele knelpunten aangepakt en tegen eind september wil men niet alleen in Beerst maar ook in de andere deelgemeenten de overige knelpunten aanpakken.  Deze kunnen gaan van losliggende tegels, tot verkeerspalen op het voetpad, te hoge boordstenen of een niet geschoren haag.  Waar de komende jaren grote werken zijn voorzien, zullen de aanpassingen daarin worden meegenomen.  Diksmuide wil hiervoor een budget van 200.000 euro vrij maken.

De Senioren Adviesraad heeft de meest voorkomende knelpunten samengevat in een overzicht : herstellen en verbeteren van voetpaden met hellende stoepranden en speciale aandacht voor hellende stoepranden bij bestaande en toekomstige oversteekplaatsen en zebrapaden.  Verder het onderhoud van voet- , fiets- en zebrapaden door ze obstakelvrij te maken, gras wegnemen tussen en op tegels, losliggende tegels vast leggen, overgroeiende struiken, hagen en bomen snoeien …  Het plaatsen van voldoende functionele rustbanken op marktpleinen,  begraafplaatsen,  en langs wandelwegen …  Aangepaste verkeerstekens op gevaarlijke plaatsen en het toezicht op onderhoud aan en van leegstaande panden …  Tenslotte moet men ook nog de mogelijkheid onderzoeken om ook in de deelgemeenten openbare toiletten te plaatsen.
Volgens schepen Martin Obin is het lijstje van uit te voeren werken in Beerst nog niet helemaal af maar daarvan wordt nog de komende weken werk gemaakt.  En ook de andere deelgemeenten komen in de komende maanden aan bod. Van Beerst gaat het naar Vladslo. Daarna via Esen en Woumen naar Diksmuide. Zo gaat men verder naar Sint-Jacobskapelle, Oudekapelle, Nieuwkapelle, Lampernisse en Oostkerke. Tot slot zijn Pervijze, Stuivekenskerke, Keiem en Leke aan de beurt.  Zo is volgens schepen Obin de cirkel rond Diksmuide rond.  Voor Martin Obin zouden alle goedgekeurde knelpunten tegen eind september moeten aangepakt zijn. Alleen het probleem van de openbare toiletten zal meer tijd vragen om een oplossing te krijgen. (DLD)