Als eind 2018 alle plannen gerealiseerd zijn die donderdagavond werden voorgesteld aan een 30-tal buurtbewoners van de Kleine Dijk, dan wordt hun straat minstens dubbel zo groot.  Op vandaag telt de Kleine Dijk een 40-tal woningen, met de nieuwe woonprojecten die er op stapel staan komen daar nog eens 46 woongelegenheden bij.  Naast Vaartzicht van de familie Cornelis, een gebouw met 9 appartementen dat zal verrijzen aan de overzijde van de Handzamevaart, komen er op de site Cartrysse, in de schaduw van muziekclub 4AD nog 2 appartementsblokken van elk 15 wooneenheden.  Tenslotte komt het paradepaardje op de site van de oude technische dienst.  Daar komt een mix van 17 woningen, appartementen en seniorenflats, allemaal energie-neutrale woongelegenheden binnen één project.

Het Vlaams-Brabantse MVG-bouwbedrijf heeft de ontwerpwedstrijd voor de site van de oude technische dienst gewonnen, wedstrijd die werd uitgeschreven door Diksmuide en die door de VZW Vlaanderen Bouwt (Vlabo) werd begeleid (foto).  Deze gebouwen, die nog onderdak boden aan de vroegere limonadenfabriek De Backere, de stedelijke technische dienst en de brandweer, worden momenteel nog deels gebruikt door administratieve stadsdiensten die straks, wanneer het stadhuis klaar is, opnieuw verhuizen naar de Grote Markt.  Maar het vertrek van de stadsdiensten zal niet betekenen dat men er onmiddellijk zal starten met deze werken, de eerste steen wordt er, na de afbraak immers pas verwacht in 2017.  Volgens schepen van ruimtelijke ordening Bieke Moerman zullen de woningen op dit passief woonproject tussen 70 en 110 m² groot zijn.  Uitgangspunt van deze wedstrijd was verder dat het zowel kwaliteitsvolle als betaalbare woningen moesten zijn.  Daarenboven is daar geen hoogbouw voorzien.

Aan de andere zijde van de Kleine Dijk, in de schaduw van muziekclub 4AD, komt dan op de gronden Cartrysse een woonproject van 30 woongelegenheden die ondergebracht worden in 2 blokken die elk 18 meter op 18 meter zullen meten en 5 bouwlagen hoog zullen zijn.  Daaronder komt een parkeergarage voor 33 wagens en voor de bezoekers zijn er 5 parkeerplaatsen.  Deze zullen verzonken aangelegd worden in het landschap, volgens dezelfde methode die zal gebruikt worden voor de aanpalende stedelijke randparking in de Beerstblotestraat.  Op dit woonproject zullen de woongelegenheden elk zo’n 100 m² groot zijn.  Schepen Bieke Moerman verwacht dat de bouwaanvraag hiervan uiterlijk begin maart kan goedgekeurd worden.  De bouw zelf zou er starten in de loop van 2016.  (DLD)