Het project Zijkant van de Oorlog heeft alvast de voorbije weken honderden weten te boeien in Diksmuide.  Diksmuide kijkt dan ook terug op zowel een succesvolle editie van de tentoonstellingen rond Käthe Kollwitz als van de theaterwandeling ‘Vrouwen in de Voorlinie’. Bezoekers kregen er volgens schepen Karline Ramboer een indruk van hoe enkele belangrijke vrouwen de oorlog beleefd hebben.

De expositie van Käthe Kollwitz in het stadhuis was de volledige maand september toegankelijk voor publiek. Bezoekers konden er genieten van de werken van Käthe Kollwitz. Is haar bekendste werk ‘Het treurend ouderpaar’ al doorlopend te zien in Vladslo, daarnaast maakte ze nog een resem aan kunstwerken waarin ze haar verdriet om haar gesneuvelde zoon kwijt kon.  Die werken werden in de maand september tentoongesteld in het stadhuis van Diksmuide (foto) en zorgden voor 2.786 bezoekers. De exclusieve werken van Käthe Kollwitz konden niet enkel Belgen of Diksmuidelingen bekoren want er kwamen ook een aantal Nederlanders (42), Duitsers (32), Fransen (12) en andere nationaliteiten (17). Toch komt de grootste groep van bezoekers, zo’n 63% of 1.780 personen, uit de eigen provincie. 27% of 767 personen en 42 mensen kwamen respectievelijk uit de rest van Vlaanderen en Franstalig België.
Ook de partnerexpo Käthe Kollwitz 2.0 in galerij Montanus5 waarbij sterke vrouwen van nu hun verhaal deden mocht ook op 1.500 bezoekers rekenen.
En dan was er ook nog de theaterwandeling in het prachtige decor van natuurgebied ‘De Blankaart’ waarvoor men 1.803 toeschouwers telde.  Het project ‘De Zijkant’ loopt overigens nog door in Diksmuide met een tentoonstelling in de IJzertoren over de sterke vrouwen achter de IJzer (Mietje Boef, Madame Tack en de meisjes van Pervijze) en de theaterwandeling tijdens de Vredesdag van 11 november als onderdeel van de IJzerbedevaart. (DLD)