Op de voorbije gemeenteraad werden de openingsuren van de bibliotheek herzien.  Belangrijkste wijzigingen zijn dat de hoofdbib voortaan op weekdagen pas open is om 10.30 uur waar dit tot op vandaag om 10 uur was.  De bib blijft verder open tot 19 u op maandag, dinsdag en woensdag en de sluitingsnamiddag is voortaan op donderdagnamiddag.  Op vrijdag sluiten de bibdeuren om 18 u en op zaterdag is men nog open van 9.30 u tot 15 u.  Toch meent schepen Karline Ramboer (SP.a-open) dat de bib hiermee niet aan service aan de lezers inboet vermits er op vandaag veel meer digitale mogelijkheden zijn om de catalogus te raadplegen of om online te reserveren of te verlengen.  Voor Bert Laridon (N-VA) moet de bib echter, vooral voor werkende inwoners, op zaterdagnamiddag wel langer open blijven.  Hij betreurt verder dat de Diksmuidse bib slechts 24,5 uren per week open is waar dit in andere West-Vlaamse steden minstens 30 uur is.

Voor schepen Ramboer compenseert de uitbouw van de digitale mogelijkheden ruimschoots de inkrimping van de openingsuren.  Daarnaast wordt het personeel ook ingezet bij andere diensten waardoor er een wisselwerking komt zoals tussen de jeugddienst, cultuurdienst en bib.  Daarnaast vraagt een sterke samenwerking tussen bib en scholen enerzijds en anderzijds de vraag/klantgerichte werking extra energie en mankracht.  Karline Ramboer stelt verder de huidige openingsuren nog dateren uit de tijd dat men zich zich voor elke bibliotheekhandeling fysiek moest verplaatsen naar de bib.  Nu kan er al heel wat online.  Verder zullen ook medewerkers van de uitleenposten die met pensioen gaan moeten opgevangen worden binnen het huidig personeelskader.

De openingsuren van de hoofdbib verminderen maar het aantal openingsmomenten blijft wel gelijk.  De uitleenposten van Pervijze en Keiem zullen op donderdag open zijn van 16 uur tot 18.30 uur en deze van Leke elke dinsdag van 16 uur tot 18.30 uur.  De uitleenposten sluiten dus voortaan op zondag.  Maar men voorziet bewust openingsuren in de uitleenposten net na schooltijd zodat men de dorpsschoolgaande jeugd makkelijker kan bereiken.  De aanwinsten in de dorpsbibliotheken zijn al geruime tijd afgestemd op deze jonge doelgroep.  Maar ook volwassenen zijn uiteraard nog altijd welkom in de uitleenposten.  Voor hen worden er volgens schepen Ramboer jaarlijks nog steeds wisselcollecties aangeschaft.

Voor Bert Laridon maakt men echter verkeerde keuzes.  Veel inwoners komen op weekdagen pas na 19 uur thuis van hun werk en zijn dus enkel in het weekend in de mogelijkheid de bib te bezoeken.  Het verminderen van de openingsuren op zaterdagnamiddag moet dan ook herzien worden.  Een bib wordt volgens het N-VA-raadslid bezocht tijdens de vrije tijd en dient dus vooral in het weekend bereikbaar te zijn.  In veel steden is de bib zelfs open op zondag.  Een te veel gesloten bib in het weekend is voor Bert Laridon een gemiste kans. (DLD)