Ook het Museum aan de IJzer in de IJzertoren heeft opnieuw haar deuren moeten sluiten. Hierdoor zijn ook alle schoolbezoeken van het lager en middelbaar onderwijs geschrapt.  Maar aan de IJzer wil men deze kinderen en scholen niet in de steek laten.  Ze willen niet dat ze de perfecte gelegenheid missen om na te denken over vrede, vrijheid en verdraagzaamheid.  Daarom krijgt elke school, die een bezoek aan dit Diksmuids museum had gepland, een gepersonaliseerd 8 minuten durend filmpje toegestuurd.  Met dit filmpje wil men dan toch iedere school en elke leerling welkom heten, zij het dan digitaal.  Maar uiteraard hoopt men later in het post-coronatijdperk alsnog deze leerlingen ook fysiek te mogen verwelkomen.

“Wij willen als museum de kinderen en scholen niet in de steek laten. Daarom besloten we om zelf naar de scholen toe te stappen.”, zo duidt conservator Peter Verplancke dit initiatief.  Daarom legt hij, samen met educatief medewerkster Naomi Bonny in dit filmpje uit waar het Museum aan de IJzer voor staat.  Deze duidelijke, maar soms ook ludieke boodschap, richt zich vooral tot de lagere schoolkinderen.

In het filmpje staat men stil bij de functie van het Museum aan de IJzer als vredesmuseum. En er zijn ook beelden vanop de IJzertoren waar wordt uitgelegd wat er meer dan 100 jaar geleden in het landschap van Diksmuide is gebeurd. Tenslotte neemt men ook een kijkje in het museum.  Zo hoopt men in deze coronatijden toch de boodschap van het Museum aan de IJzer te blijven verspreiden en een aanzet te geven voor leerkrachten om ook zonder rit naar Diksmuide in gesprek te treden met hun leerlingen over vrede, vrijheid en verdraagzaamheid. (DLD)