Een 100-tal protesterende landbouwers hebben donderdagmorgen met hun tractoren verzameld op de Diksmuidse Grote Markt. Vandaar trokken ze, onder politiebegeleiding, in colonne naar de kantoren van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) in Brugge. Onderweg verdubbelde de stoet met boeren uit het Houtland die eveneens percelen bewerken in de Handzamevallei. Reden was immers ongerustheid rond de wijzigingen die ANB wil aanbrengen aan het beheerplan voor de IJzer- en Handzamevallei. ANB liet intussen al optekenen dat er geen bijkomende beperkingen zullen komen maar dat ze wel nog aankopen van grond voorziet.

De Diksmuidse landbouwer Joël Van Coppenolle, die tevens Diksmuids gemeenteraadslid is, sprak in Brugge de aanwezige protesterende landbouwers toe als Diksmuids voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Voor hem is het gecontesteerd natuurbeheerplan veel meer dan een document, het is voor hem een stormram tegen de poorten van de landbouwerslevens. Hij riep op de velden te verdedigen zodat men de broodwinning van de landbouwers niet kan afnemen. Hij waarschuwde ANB dat de boeren niet zullen buigen of breken. In zijn bezwaarschrift tegen het natuurbeheerplan had de ABS-voorzitter ook al zijn bezorgdheid uitgedrukt over de uitbreiding van het natuurbeheerplan met nieuwe percelen en de wijziging van de beheersmaatregelen. Hij vraagt dan ook een grondige heroverweging van het plan waarbij ANB in dialoog gaat met de landbouwersgemeenschap.
Maar ANB intussen sluit inderdaad niet uit dat er nog aankopen van landbouwgronden in het gebied zullen gebeuren.

Maar dat zou dan wel gebeuren volgens de afspraken die voorzien zijn in een recent landbouwakkoord. Het agentschap maakt zich dan ook sterk dat er geen gevolgen zouden zijn voor de waarde van de gronden en de boerderijen. Verder zouden er ook geen intenties zijn om het waterpeil te verhogen, behoudens in het Blankaartgebied.
Intussen werd een delegatie van de protesterende boeren, waaronder de Diksmuidse vertegenwoordigers Johan Debruyne en Joël Van Coppenolle ontvangen in de kantoren van ANB. Het is nog niet duidelijk wat het resultaat is van dit onderhoud.
Intussen is er ook steeds meer onduidelijkheid over de termijn waarin Diksmuids landbouwschepen Martin Obin kennis had van het plan. Op de gemeenteraad luidde het maandagavond nog dat hij het plan slechts 7 dagen eerder had gezien. Volgens N-VA-raadslid Koen Coupillie opmerkelijk, verbazingwekkend maar ook ongeloofwaardig want het plan stond reeds op 29 januari online op de website van stad Diksmuide. (DLD)